Trädgården

En solig lördagsmorgon i mars, närmare bestämt den 14 mars, hade Trosa Trädgårdssällskap besök av Margareta och Börje Remstam samtidigt som frukost serverades. Ett  40-tal medlemmar mötte upp och fick en målande beskrivning av hur man, utan att gräva eller tillföra någon gödsel, når ett strålande resultat i sina odlingar. Det uppnås genom att ta hjälp av maskarna som finns i jorden. Dessa små varelser producerar all näring som behövs genom att bearbeta den grönmassa som blir över när skörden är bärgad. Börje låter resterna ligga kvar ovanpå jorden och täcker också odlingarna med löv som trädgården producerar. Att höst- eller vårgräva är inte nödvändigt och t o m skadligt eftersom det förstör strukturerna i jorden och kan skada maskarna. Grep, aldrig spade, används för att luckra om det behövs, men efter några år med täckning av jorden behövs det oftast inte.  Att döma av bilden på Börjes trädgård är metoden väl värd att pröva.

Vi som var på plats i de trevliga lokalerna hos Naturdesign kunde glädjas åt mycket nyttig information och dessutom njuta av en god och vacker frukostbuffé.