Program för trädgårdsåret 2024

Här kan du ladda ned programmet för 2024 som PDF. – Uppdaterad PDF!

Följ oss även på Facebook/Trosabygdens Trädgårdssällskap

Söndag 25 februari, kl. 13-15

ÅRSMÖTE – Pensionärernas hus, Smäckbrogatan 27, Trosa

Sedvanliga förhandlingar: Val av styrelse, revisorer och valberedning; revision; beslut om budget, mm. Ev. motioner ska ha inkommit till styrelsen senast två veckor före mötet, dvs. 2024-02-11. Efter årsmötesförhandlingarna blir det kaffekalas samt en bildkrönika över trädgårdsåret som gått.

Mars

PELARGONTÄVLING

Dags att beställa sticklingar inför årets tävling! I år testar vi pelargoner igen! Vårda plantorna ömt fram till den stora finalen i augusti, då publiken vid Trosa skördemarknad röstar fram vinnaren. När och var du kan hämta dina plantor meddelas senare. Mer information kommer via hemsida, e-post och Facebook.

Din beställning vill vi ha senast 2023-03-01 till info@trosatradgard.se.

TRÄDGÅRDSMÄSSA NORDISKA TRÄDGÅRDAR, Älvsjö, 21-24 mars 2024

Undvik kö – köp biljetter på webben. Kom ihåg att du som medlem i en trädgårdsförening har rabatt på entréavgiften (köp entrébiljett på nätet – ange kod FOR2024 för rabatt).

April

HÄMTNING AV GÖDSEL  –  Ola Olsson, Ytterstene gård, Västerljung

Denna aktivitet är beroende av vårens ankomst och när markerna är körbara. Du hämtar själv din gödsel – som är gratis – och tar med för ändamålet egna verktyg. Tänk på att gödsel är tungt så anpassa ämbar och påsar därefter. Dag för hämtning meddelas senare.

 

Söndag 7 april, kl 14-16

TRÄDGÅRDSNYTT– Informationsträff i Pensionärernas hus, Smäckbrogatan 27, Trosa (p)

Ta del av information och nyheter från föreningen – kom på en fika, ställ frågor, ge oss gärna förslag om olika aktiviteter, träffa likasinnade. Vi hälsar särskilt nya medlemmar välkomna! Kortare föredrag om aktuellt ämne planeras. Följ oss på webben och facebook för information.

Alla är varmt välkomna – nuvarande, nya och framtida medlemmar!

 

Söndag 21 april, kl 14-16

BARA VANLIGT VATTEN – SAMLA REGNVATTEN, Algots väg 9, Vagnhärad (p)

Dricksvatten riskerar att bli en bristvara och allt oftare inför kommuner bevattningsförbud under sommarhalvåret. Regnvatten däremot är gratis, och idag får vi några exempel på hur man kan ordna vattenförsörjningen i trädgården. Regnvatten är bra för växterna, som är såväl fritt från klor och kalk som tempererat.

Anmäl deltagande senast 2024-04-07 till info@trosatradgard.se

Lördag 4 maj, kl 10-13

MINIKURS I TRÄDYMPNING, Nora Trädgård, Vagnhärad (p)

Idag får vi lära oss grunderna i konsten att skapa egna träd. Kursen kostar 200 kr, som inkluderar jord, planteringskärl och ymp-tejp. Ett begränsat antal grundstammar och ris kan köpas på plats, men vill du ha ett specifikt träd måste du skaffa en egen ymp. Passa på att inhandla under Trädgårdsmässan i mars – Blomkvist plantskola kan rekommenderas. Kostnad för grundstam och ymp-ris brukar ligga runt ca 100 kr. Föreningen bjuder på (förstärkt) fika! Begränsat antal deltagare – först till kvarn. Blir vi väldigt många som vill ympa egna träd kan kursen komma att upprepas.

Anmäl deltagande senast 2024-04-20 till info@trosatradgard.se.

 

Lördag 11 maj, kl 14-16

UTFLYKT TILL LINUDDENS TRÄDGÅRD, Flachens väg 1, Nyköping

Linuddens trädgård är en småskalig plantskola, där entusiaster kan handla av en entusiast. Sortimentet är inriktat på magnolia, rhododendron och lite ovanligare och mer svåråtkomliga växter (det finns så klart även ’vanliga’ växter). Medtag fikakorg! Vi samåker i egna bilar.

Anmäl deltagande/samåkning senast 2024-04-27 till info@trosatradgard.se.

 

Lördag 25 maj, kl 10-16

GRÖNA MARKNADEN, Garvaregården, Trosa (p)

Trosa Kommun tror på oss och vårt odlingsintresse och har därför ordnat en egen marknad enbart för odlingsintresserade – Den Gröna Marknaden. Den tidigare sticklingmarknaden, som varit pausad under pandemiåren, återuppstår igen och får en egen marknad. Nu är det dags att börja frösådden för att sedan kunna sälja frodiga plantor – efterfrågan på sticklingar brukar vara mycket hög! Vill du inte själv sälja kan du skänka till föreningen (vinsten tillfaller då föreningen). Behöver du hjälp med transport försöker vi ordna det!

Anmäl deltagande senast 2024-05-10 till info@trosatradgard.se.

 Onsdag 26 juni, kl 09-18

TRÄDGÅRDSRESA ROSENLUNDS HERRGÅRD & ROSARIUM, Jönköping

Som första svenska rosarium någonsin tilldelades Rosenlunds rosarium priset ”Award of Garden Excellence” 2022. Det klassas nu som ett av världens mest besöksvärda rosarium. Här finns ca 550 olika rossorter, exotiska träd och planteringar med vår- och sommarblommor. De tidiga rosorna blommar maj-midsommar. Störst blomsterprakt är i juli månad, då många klätterrosor och gammaldags buskrosor blommar. Från augusti blommar rabatt- och buskrosorna och de remonterande gammaldags rosorna.

Vi åker gemensamt med Trosabussen (27 mil – ca 3 tim). Vi stannar för lunch på Gyllene Uttern, strax norr om Jönköping. Efter ankomst till Rosenlund får vi en guidad vandring på ca 1 timme. För intresserade finns det även möjlighet att gå någon av alla audioguidningar som erbjuds. Eller bara slappna av med en fika i deras Sommarcafé. Kostnad för resan är 850 kr och då ingår buss tor, guidad visning, lunch samt förfriskningar.

Anmäl deltagande senast 2024-06-12 till info@trosatradgard.se.

 

TUSEN TRÄDGÅRDAR – HELA LANDET – Torsdag 30 juni

Information om vilka trädgårdar som har öppen visning denna dag, samt hur du själv kan anmäla din trädgård finns på Riksförbundets Svensk Trädgård hemsida www.svensktradgard.se.

Tisdag 2 juli, kl 10-14

SOPPLUNCH OCH ROSOR, Ytterjärna (p)

Varje år den 2 juli firas rosens dag – och Rosa har namnsdag. Gå ut och njut av alla rosor där du bor, eller följ med oss till Ytterjärna och se rosenträdgården, med ca 120 olika sorters rosor och ca 150 buskar. Vi börjar dagen med gemensam sopplunch på Kulturhusets restaurang. Vi samåker i egna bilar! Kostnad för utflykten är 200 kr inkl lunch och bilresa.

Anmäl deltagande/samåkning senast 2024-06-18 till info@trosatradgard.se.

Torsdag 1 augusti, kl 13-16

FRILANDET – ULRIKSDALS SLOTTSTRÄDGÅRD

På det s k frilandet i Ulriksdals slottsträdgård följer man odlingarna på nära håll och skördar grönsaker och blommor efter säsong. Vi åker med dit hjälp av Trosabussen för självplock av grönt och skönt, och äter därefter en gemensam lunchbuffé. Utflykten kostar 480 kr som inkluderar buss tor samt lunch. Självplock på egen bekostnad.

Anmäl deltagande senast 2024-07-18 till info@trosatradgard.se.

 

Onsdag 7 augusti, kl 13-16

UTFLYKT TILL STUREHOFS KRUKMAKERI, Sjövillan, Sturehofs slott, Norsborg (p)

Idag besöker vi keramiker Tina Hellman på Sturehofs krukmakeri, som främst är berömd för sina glaserade krukor, knoppar, spiror, m m, men som även har en fantastisk fuchsiautställning. Vi shoppar keramik och fikar i Sturehofs slottsträdgård på egen bekostnad. Vi samåker i egna bilar!

Anmäl deltagande/samåkning senast 2024-07-24 till info@trosatradgard.se.

 

Söndag 25 augusti, kl 10-14

SKÖRDEMARKNAD OCH FINAL I PELARGONTÄVLINGEN, Garvaregården, Trosa (p)

Förhoppningsvis har pelargonsticklingarna vi köpte i våras hunnit växa till sig, och att alla pelargonfantaster nu är redo för den spännande finalen. Under Trosa skördemarknad röstar publiken fram den vackraste blomman och vinnaren utses. Vi hoppas att många av oss som köpte sticklingar i våras har möjlighet att delta i finalen. Fina vinster väntar!

September, kl 17-19 – Datum meddelas senare

LJUSA IDÉER I TRÄDGÅRDEN, Nora Trädgård, Vagnhärad (p)

Planering och förberedelser är A och O även när det gäller trädgårdsbelysning. En mix av praktisk säkerhetsbelysning och snygga armaturer är alltid bra. Längs grusgången ett enkelt ljus så man ser ordentligt, samma sak vid entrén, parkeringen och terrassen. Kombinera med spotlights och ljusslingor som flyttas lite efter årstid och vad som är vackert för tillfället. Ljusdesigner Charlotte Gotfredsen introducerar och vägleder oss i ljussättningens ädla konst. Vi håller till hos Brita på Nora trädgård. Fikar och utbyter erfarenheter. Kolla gärna Charlottes hemsida www.2700kelvin.se eller instagram 2700kelvin för idéer och uppslag. Kurskostnad 200 kr (max 20 – minst 10 deltagare).

Anmäl deltagande senast 2024-09-01 till info@trosatradgard.se.

 

Lördag 21 september, kl 10-14

ÄPPLETS DAG, Garvaregården, Trosa (p)

Vet du vilka äpplen du har i trädgården? Pomologen kan hjälpa till med sortbestämning! Har du äpplen i överflöd? Vi inbjuder alla att skänka del av sin skörd. Packa dina äpplen i kassar och erbjud överflödet till andra. Hur tar man hand om äpplena? Förutom saft, sylt, marmelad, m m är äppelmust ett gott alternativ. Möjlighet att musta äpplen finns denna dag – vi visar hur! Medtag egna flaskor eller köp till självkostnadspris på plats. Vårda dina äppelträd för många skördar framöver? Arboristen ger tips!

Söndag, Oktober, kl 14-16 – Datum meddelas senare

TRÄDGÅRDSNYTT – Informationsträff i Pensionärernas hus, Smäckbrogatan 27, Trosa (p)

Ta del av information och nyheter från föreningen – kom på en fika, ställ frågor, kom gärna med förslag om olika aktiviteter, träffa likasinnade. Denna dag anordnar vi också en (trädgårds)-bokbytardag – kasta inte boken – låt någon annan få glädje av den. Vi hälsar särskilt nya medlemmar välkomna! Kortare föredrag om aktuellt ämne planeras. Följ oss på webben och facebook för information.

Alla är varmt välkomna – nuvarande, nya och framtida medlemmar!

Onsdag eller torsdag November – Datum meddelas senare!

FLORISTERNA PÅ ÅSBACKEN, Sille Åsbacken, Västerljung

Floristerna på Åsbacken, Charlotte Gibeck och Petra Jonasson driver sitt företag på gården Sille Åsbacken sedan 15 år. Med deras professionella hjälp skapar vi fina juldekorationer. Deltagarna betalar på plats för använt material och föreningen bjuder på fika. Vill du veta mer om våra florister besök gärna deras hemsida www.åsbackensflorister.se.