Föredrag: En enkel odling – Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård

IMG_9319IMG_9384

Söndagen den 12 mars hade Trosabygdens Trädgårdssällskap storbesök av odlingsgurun Sara Bäckmo. Inför en fullsatt publik i Trosa Kvarn redogjorde hon för hur man med enkla medel lyckas med grönsaksodling som ger stor skörd, utan alltför mycket arbete och  tillsyn.

IMG_9387IMG_9388

Sara pratade entusiastiskt och inspirerande om hur man gödslar sin trädgård med täckodling, om hur man sår lite åt gången och under hela året för att få kontinuerlig skörd och hur hon lyckas med detta samtidigt som hon tar hand om en stor familj och arbetar med andra saker. Sara själv startar sin odling av grönsaker redan i januari och hon beskrev de olika teknikerna för odling i varmbänk,  kallväxthus, odlingstunnel och senare i grönsakslandet. Hon visade också hur man  utan att gräva skapar nya odlingsytor och hur man tar sticklingar av bärbuskar. Allt materialet finns att se i hennes egen Youtube-kanal och i otaliga klipp på Facebook under vinjetten Skillnadens trädgård.

IMG_9386IMG_9320

I pausen sålde Sara sin egen trädgårdsbok, Skillnadens trädgård – ett ekologiskt trädgårdsskafferi, och Trädgårdssällskapet sålde kaffe/te och bullar/kaka till fikasugna lyssnare. Därefter var det dags för frågestund och frågorna ville aldrig ta slut. Efter över en timmes frågor och svar tog Sara slutligen adjö och lämnade oss fullamatade med inspiration och nya kunskaper.

IMG_9385

Text: Marianne Cederwall

Foto: Eva Skansgård och Marianne Cederwall