Trädgårdsbesök med vårinspiration

IMG_9722IMG_9732

Så mycket vår kändes det inte som när vi, ett tjugotal medlemmar, åkte i karavan till Stora Eneby i Stallarholmen, en av de kallaste dagarna i början av maj. Vi möttes av hissad flagga och vårblommor som hade det en smula kämpigt i den kalla vinden och med en jord som varit frusen på morgonen.

IMG_9729IMG_9728

IMG_9727IMG_9724

Vi fick en fin presentation av ägaren Anders Grenstedt som gjort om delar av trädgården efter gamla kartor under de fem år som han haft fastigheten. Plantering av nya träd, anläggning av en lund och en vacker roscirkel, som kommer att vara mycket tilltalande i sommar när rosorna börjat blomma, är några av de förändringar han hunnit med. Det finns ett grustag på gården så Anders experimenterar med sand som översta lagret i rabatterna.

IMG_9723IMG_9736 IMG_9739 IMG_9741

Det finns många vackra gamla ekar i parken närmast huset.

IMG_9745 IMG_9746

Vi fick se en vacker blommande vit magnolia, men det fanns flera som ännu inte slagit ut. Fruktträdgården bestod av flera vackra äppel- och päronträd som hade stått där i många år, men som fortfarande visade hur en fruktträdgård ska se ut. Framför huset finns en gång som inte leder någon vart, men som ger vackra perspektiv både när man tittar upp på huset och när man står där uppe och tittar ut över trädgården.

IMG_9750 IMG_9753

IMG_9752

Efter den långa presentationen av trädgården blev vi erbjudna snödroppar att ta med hem och mycket nöjda vände vi bilarna hemåt.