Aktiviteter 2017

Sticklingmarknad på Garvaregården

IMG_9825 - kopiaIMG_9824

Denna gången hade vi tur med vädret. En strålande varm försommardag dukade Trädgårdssällskapets medlemmar upp sina bord med sticklingar, frösådder och delade plantor.

IMG_9827 IMG_9832

Och efterfrågan var stor. Redan 9:45 stod medlemmar och icke-medlemmar där och ville köpa växter. Det fanns många olika tomater samt gurkor, selleri, purjolök samt massor med olika blommor, både ettåriga och perenner, rariteter såväl som vanliga kära trädgårdsblomster.

IMG_9828 IMG_9830 IMG_9833 IMG_9835

Trädgårdssällskapet fick motta många donationer av frösådder och sticklingar, vilket gav ett fint resultat i föreningens kassa. Tack för dessa bidrag till våra gemensamma aktiviteter.

När klockan närmade sig 13 fanns i stort sett inget kvar att sälja. Då hade kunder kommit och handlat, fikat i det fina vädret från Garvaregårdens goda kak- och smörgåssortiment samt lämnat gården för andra sommaraktiviteter.

Text och bild: Marianne Cederwall

Trädgårdsbesök med vårinspiration

IMG_9722IMG_9732

Så mycket vår kändes det inte som när vi, ett tjugotal medlemmar, åkte i karavan till Stora Eneby i Stallarholmen, en av de kallaste dagarna i början av maj. Vi möttes av hissad flagga och vårblommor som hade det en smula kämpigt i den kalla vinden och med en jord som varit frusen på morgonen.

IMG_9729IMG_9728

IMG_9727IMG_9724

Vi fick en fin presentation av ägaren Anders Grenstedt som gjort om delar av trädgården efter gamla kartor under de fem år som han haft fastigheten. Plantering av nya träd, anläggning av en lund och en vacker roscirkel, som kommer att vara mycket tilltalande i sommar när rosorna börjat blomma, är några av de förändringar han hunnit med. Det finns ett grustag på gården så Anders experimenterar med sand som översta lagret i rabatterna.

IMG_9723IMG_9736 IMG_9739 IMG_9741

Det finns många vackra gamla ekar i parken närmast huset.

IMG_9745 IMG_9746

Vi fick se en vacker blommande vit magnolia, men det fanns flera som ännu inte slagit ut. Fruktträdgården bestod av flera vackra äppel- och päronträd som hade stått där i många år, men som fortfarande visade hur en fruktträdgård ska se ut. Framför huset finns en gång som inte leder någon vart, men som ger vackra perspektiv både när man tittar upp på huset och när man står där uppe och tittar ut över trädgården.

IMG_9750 IMG_9753

IMG_9752

Efter den långa presentationen av trädgården blev vi erbjudna snödroppar att ta med hem och mycket nöjda vände vi bilarna hemåt.

Utfärd till Sune Tryggs handelsträdgård i Tungelssta

IMG_9564IMG_9573Röd Glitter

Vi var ett litet gäng som trotsade de kalla vindarna och styrde bilarna mot Tungelsta för att komma in i värmen och mångfalden i Sune Tryggs växthus. Huvudsyftet var att hämta de pelargoner som skall vara i fokus för vår skötsel under denna sommar. Årets pelargon heter Röd Glitter och är en zonalpelargon. Den skall också vara relativt lätt att driva upp.

IMG_9565IMG_9569

Väl inne i värmen blir det svårt att välja vad övrigt som ska få följa med hem. Det blir alltid några fler än vad man tänkt från början.

IMG_9567 IMG_9568 IMG_9570IMG_9574

Vi avslutade besöket i Tungelsta med att äta på den lokala pizzerian där vi som vanligt blev igenkända och mycket väl mottagna.

Föredrag: En enkel odling – Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård

IMG_9319IMG_9384

Söndagen den 12 mars hade Trosabygdens Trädgårdssällskap storbesök av odlingsgurun Sara Bäckmo. Inför en fullsatt publik i Trosa Kvarn redogjorde hon för hur man med enkla medel lyckas med grönsaksodling som ger stor skörd, utan alltför mycket arbete och  tillsyn.

IMG_9387IMG_9388

Sara pratade entusiastiskt och inspirerande om hur man gödslar sin trädgård med täckodling, om hur man sår lite åt gången och under hela året för att få kontinuerlig skörd och hur hon lyckas med detta samtidigt som hon tar hand om en stor familj och arbetar med andra saker. Sara själv startar sin odling av grönsaker redan i januari och hon beskrev de olika teknikerna för odling i varmbänk,  kallväxthus, odlingstunnel och senare i grönsakslandet. Hon visade också hur man  utan att gräva skapar nya odlingsytor och hur man tar sticklingar av bärbuskar. Allt materialet finns att se i hennes egen Youtube-kanal och i otaliga klipp på Facebook under vinjetten Skillnadens trädgård.

IMG_9386IMG_9320

I pausen sålde Sara sin egen trädgårdsbok, Skillnadens trädgård – ett ekologiskt trädgårdsskafferi, och Trädgårdssällskapet sålde kaffe/te och bullar/kaka till fikasugna lyssnare. Därefter var det dags för frågestund och frågorna ville aldrig ta slut. Efter över en timmes frågor och svar tog Sara slutligen adjö och lämnade oss fullamatade med inspiration och nya kunskaper.

IMG_9385

Text: Marianne Cederwall

Foto: Eva Skansgård och Marianne Cederwall

Årsmötet 2017

Årsmötet 4

Ett 20-tal personer infann sig till Trosabygdens Trädgårdssällskaps årsmöte i Pensionärernas Hus söndagen den 12 februari. Mötet inleddes med ett föredrag av Karin Eliasson. Karin är sedan några år tillbaka trädgårdsmästare och konstnärlig ledare för Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Den här söndagen delade hon med sig av sina kunskaper om hur man skapar en trädgård full av bär med anledning av sin nyligen utkomna bok ”Smakfullt”, där bara växter som återkommer år från år tas upp och som passar för det nordiska klimatet. Med ett rikt bildmaterial visade hon vad vi – förutom de vanligaste bärbuskarna – kan och kanske även bör plantera i våra trädgårdar: havtorn, nypon, mullbär och blåbär. Alla rika på vitaminer och antioxidanter! Karin har besökt oss tidigare, när hon entusiastiskt förmedlade sin känsla för jord.

Årsmötet 2Årsmötet 1

Efter kaffe och smörgås och lotteriförsäljning följde sedvanliga årsmötesförhandlingar med Yvonne Wohlin som ordförande och Solveig Zakrisson som sekreterare.

Efter revisorernas berättelse, beviljades styrelsen ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2016 och Lovisa Wikström invaldes som ny styrelsemedlem medan Solveig Zakrisson, Annika Haaga  och Marianne Jacobi avgick från styrelsen. För övrigt kvarstår Yvonne Wohlin som ordförande 1 år tillsammans med Eva Skansgård, Gunilla Wretlind Sörenson och Yvonne Erlandsson. Marianne Cederwall, Louise Arkestål och Britten Backman omvaldes på 2 år. Bland revisorerna kvarstår Ann-Marie Jönsson 1 år medan Arne Ekstrand och ersättaren Johanna Hållén omvaldes på 2 år.

Medlemsavgiften för 2018 oförändrad 290 kr inklusive familjemedlem.

Eftersom ingen heller i år frivilligt anmälde sig till en valberedning, påpekade Yvonne att eftersom hon själv avgår som styrelseordförande nästa år, kassör och sekreterare gör det i år, är det viktigt med en valberedning för att uppmuntra nya personer att ta vid. Annars kan det få så allvarliga konsekvenser för föreningen, att den kanske måste upphöra. Då ingrep Brita Zettergren och lyckades få med sig Kerstin Lindholm och Mats Eriksson till en valberedning där Kerstin blir sammankallande.

Mötet avslutades med att Solveig Zakrisson och Annika Haaga avtackades med varsin blombukett och med dragning i lotteriet med många fina priser. Marianne Jacobi, som inte var närvarande vid årsmötet, kommer att avtackas vid ett senare tillfälle.

Text: Yvonne Wohlin

Foto: Eva Skansgård