Sopplunch och rosor

2024-07-03 | Tidigare aktivitet

 

Sopplunch och rosor

Varje år den 2 juli firas rosens dag! Vi var några medlemmar som åkte till Kulturhuset i Ytterjärna – vackert beläget vid Himmersfjärden – för att uppmärksamma dagen och njuta av alla rosor. Rosenträdgården består av en yttre och en inre del. Den yttre mer öppna delen vid sidan av Antroposofernas hus  Robygge,  och den inre labyrintlika Rosenknoppsträdgården omgärdad av lummiga häckar och staket. I rossamlingen finns 120 olika sorters rosor och ca 150 buskar. Det är framförallt en samling av engångsblommande nordiska buskrosor och klätterrosor, där blomningen är som störst runt midsommar. De flesta rosor blommande fortfarande när vi var där och doften var ljuvlig.

Sedan början av 1930-talet har en rad antroposofiskt inspirerade verksamheter vuxit fram i Ytterjärna med omnejd, som biodynamiska gårdar, verksamheter för funktionsnedsatta osv. Enligt information på Kulturhusets hemsida omformades trädgården på 1960-talet under ledning av konstnären Arne Klingborg, som arbetade med ett antroposofiskt formspråk kombinerat med andra konsthistoriska impulser. Arbetet var nydanande och lär ha varit inspirerande för utvecklingen av trädgårdsrörelsen i Sverige.

Efter Rosenträdgården besökte vid Bruno Liljefors ’sommarstuga’ (idag konferenscenter) med tillhörande vacker trädgård. Nationalskalden verkade här för ca 100 år sedan och lär vara den som lade första handen till dagens park.

Den vidare promenaden tog oss till Reningsdammarna. Sagde Klinborg ovan insåg tidigt möjligheterna att på plats kunna ta hand om avloppsvatten, och skapade därför en dammpark. Dammarna byggdes till varefter området växte, och de vackra vattentrapporna tillkom även och bidrar till att syresätta vattnet. Dammarna är ett exempel på forskning och utveckling, där skönhet är lika viktigt som de tekniska och biologiska aspekterna.

Det senast tillskottet i Trädgårdsparken är ’Den lilla bondgården’ som ligger intill Kulturhuset. Det första djursläppet består idag av två kalvar, en tacka och två små lamm.

Vår behagliga utflykt avslutades med en liten men god lunch på trädgårdskafét uteveranda (mums). Har du tid över åk hit och titta, ta intryck och njut!