Tidigare aktiviteter

 

Höstmys på Nora Trädgård

Medan mörkret föll lyssnade vi, en rätt stor skara på ca 20 personer, till Ingrid Schaffer i Noras växthus när hon berättade om de böcker som betytt mycket för hennes trädgårds utveckling under åren. Brita bjöd oss på varm äppelmust kryddad med örtkryddor och kex, vilket gjorde stunden extra njutbar.

Hon började med att berätta om The secret Garden från 1911 och som översatts till svenska 2010. Vi i Trädgårdssällskapet har sett filmen tillsammans för några år sedan. Denna bok handlar om en trädgårds inverkan på en sjuk pojke och hur restaureringen av densamma hjälpte honom bli frisk. Det är nog något som de flesta trädgårdsmänniskor kan skriver under på att trädgården har en helande inverkan på oss.

Efter detta kom i rask följd beskrivningar och delvis uppläsning ur böcker: Lotte Möllers Trädgårdens natur 1992, Marie-Louise Paludans Jord under naglarna och frid i själen 1995, Tovah, Martins Tasha Tudors Trädgård, 1994, Christina Illminges Grön Trädgård året om: Med vintergröna växter och prydnadsgräs, 2009, André Strömqvists Trädgårdsmästarens anteckningar: En odlares framgångar och misslyckanden 2012, Sanna Töringes Trädgårdsvinter, 2010, Drömmen om en trädgård, 2008, Trädgårdens färger, 2006, Köksträdgården, 2009 och slutligen Hannu Sarenströms Rimfrost och trädgårdsdrömmar, 1997, samt Trädgårdsvisioner, 2009.

Efter frågestund och filosofiska samtal om trädgård visade Brita på några vackra höstplanteringar och tipsade oss om att se till att jorden vi använder till dem är genomsläpplig och lucker. Den kan gärna blandas ut med lite sand eller perlit för att bli bättre dränerad då det oftast är fukten som gör att våra växter fryser under vintern.

Text och bild: Marianne Cederwall

Final i pelargontävlingen på Trosa Skördemarknad

Text och foto: Marianne Cederwall

Ca 20 sticklingar hade vuxit upp och blivit vackra pelargonplantor. Och flera hade definitivt vuxit ur den miniatyrstorlek som sorten Red Glitter förväntades att ha. I år hade vi inte någon oberoende domare då alla specialister på pelargoner hade åkt till en trädgårdsmässa i södra Sverige för att döma pelargoner.

Vi tog istället hjälp av besökarna på Trosa Skördemarknad som gick seriöst tillväga och bedömde och röstade på de inlämnade bidragen.

Lotteriet som sedvanligt fått vinster från våra sponsorer gick snabbt åt och många nöjda vinnare sågs glatt lämna vår plats efter att också ha röstat på finaste pelargon.

Vinnande pelargon hade lämnats in av Lennart Haaga och vinnare nr två blev så här glad när hon fick Yvonnes fina krans i pris. Bland de som röstat på vinnande pelargon drogs också en vinnare och hon gladdes när hon fick en sekatör i pris.

På eftermiddagen hade vi Trädgårdsloppis där det såldes både växter och trädgårdstillbehör till förmån för Trädgårdssällskapet.  Detta var en ny, men mycket uppskattad programpunkt på skördemarknaden och något vi tänker fortsätta med och kanske på något sätt utöka till nästa år.

Trädgårdsbesök: Uppmälby Gård i Björnlunda

Text och foto: Yvonne Wohlin

11 entusiaster trotsade regnet lördagen den 19 augusti och kom med sol till Björnlunda och fick en inspirerande guidning av den 9 ha stora gården.

                                                                             Harald och Sonja Speer välkomnar oss på gårdsplanen

Inspirerade av 70-talets gröna våg lämnade Harald och Sonja Speer storstaden för ett liv på landet i Björnlunda. Där driver de nu ett jordbruk och grönsaksodlingar helt efter biodynamiska principer d v s utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och med särskilda preparat för att förbättra den biologiska aktiviteten. Man praktiserar självhushållning med självvald enkelhet och kretslopp i balans tillsammans med höns, ankor och får.

  

Ringblommor avgränsar överallt de olika odlingarna. Kryddträdgården är på tre sidor omgiven av en skyddande granhäck, så att ett mikroklimat bildas, gynnsamt för bl a rosmarin, mynta, salvia och andra kryddor.

I 43 år har Harald och Sonja bott och arbetat på Uppmälby gård idylliskt belägen vid sjön Ålsken i Sörmland. Idag är Harald 86 år och Sonja 83 år och så här års kan dagarna bli långa eftersom man har en fast kundkrets att leverera till liksom flera förskolor. Grönsakerna ska skördas färska och Harald levererar hellre direkt till privatpersoner i Stockholm än driver gårdsbutik, där varorna får ligga och bli av sämre kvalitet. För kvalitet är det på grönsakerna från Uppmälby, där de mest varierande sorter odlas.

                                                                                                                   Här behövs alltså inget medelhavsklimat för att citronerna ska mogna!

Allt ifrån det vanliga potatis, morötter och lök till kålrötter, palsternacka, rättika och många sorters kål. Säden – råg, vete och dinkel mals privat och säljs på gården. Även ull och fårskinn tas om hand och det är svårt att förstå hur paret orkar även om några praktikanter ibland hjälper till.

”Men det är värt uppoffringarna säger de båda. Vi har mått bra alla åren på gården. Vi har fått vara friska och jag känner att vi hjälper jorden på vårt sätt och djuren är aldrig sjuka.”

Svensk Trädgårds Sommarmöte

Text och bilder: Marianne Cederwall

Sommarmötet i Sörmland blev en succé trots det något ostadiga vädret. Skurarna hölls sig borta från oss för det mesta. De vackra färgerna i trädgårdarna kom istället verkligen till sin rätt i det lite grå ljuset. Jag åkte med buss A till Vingåker, vilket var roligt eftersom det ligger lite längre bort från de vägar som jag normalt brukar åka. På det sättet blev också själva resan en upptäcktsfärd som jag uppskattade. Vi fick stifta bekantskap med fyra olika trädgårdar som representerar den stora mångfalden i Sörmlands natur och kultur.

Vi började på Äppelgården i Österåkers socken där vi blev bjudna på magnifikt fikabord med flera sorters bullar och kakor. Växter fanns till försäljning och Äppelgårdens grönsaksland visade en rik skörd trots den torra sommaren. Finurligt och vackert var den uppbyggd runt det egenhändigt byggda orangeriet. Överallt fanns prov på de vackra snickerier som Per Stening skapat.

   

Efter Äppelgården blev det besök hos Inger Lindahl på Nygård- en typisk sörmländsk herrgård byggd 1850. Här har hon och maken något otippat skapat en italiensk barockträdgård med medelhavsväxter. Mycket smakfullt och njutbart för ögat. T o m poolen som låg vackert inbyggd mellan höga häckar av avenbok såg ut att höra till utan att bryta stilen. Det var skickligt utfört!

Det nyuppförda orangeriet från 2003 smälte också fint in i stilen.

Rosor mjukade upp de strama buxbomskvarteren.

Efter en mycket god lunch med passande nog italiensk pastasallad som avnjöts vid Österåkers kyrka i Vingåkers kommun besökte vi två privata villaträdgårdar med mycket olika innehåll. Det fanns både dammar och många olika sorters liljor och spännande barrträd. Vi fick mycket inspiration i hur man gör för att få till en ombonad trädgård med hjälp av väggar av armeringsjärn. Det hjälper att ha en svetsningskunnig person i hemmet märktes på de vackert utformade spaljéerna.

Detta var ett smakprov av vad som hände på den resan jag var med på. De andra bussarna hade också fina trädgårdsupplevelser både på lördagen och söndagen.

Utflykt till Sävö

Vi var ca 15 personer som besökte vår närmaste skärgårdsö, Sävö, under trivsamma former, lördagen den 10 juni. Molnen hängde i luften när vi gav oss iväg från Källviks Brygga, men under vår promenad på ön lättade de och solen sken på både människor, växter och djur.

Vi fick en guidad vandring från den norra anläggningsplatsen till Sävö Gård och på vägen hann vi också gå upp på utkiksplatsen till träskulpturen Stella Maris och blicka ut över havet. Intill Sävö Gård finns en gammal och delvis förfallen trädgård. Nuvarande arrendatorer Janne Linder och Karin Gustafsson håller på och tar fram de gamla plantorna och vi blev överraskade av de fina växter som fortfarande finns och trivs. Vad sägs om äkta kastanj, valnötsträd, blåregn (Wisteria) och Magnolia. Det var dessutom inga småplantor utan rejäla träd.

Under vår vandring fick vi också se exempel på hur man fortfarande hamlar träd som man gjort för att få foder till fåren under långa tider. På Sävo har arrendatorn egna får och dessutom kor från Bergs gård som sommarbor på ön.

När vi lyssnat på vår guide, Janne Linder, gick vi på egen hand Sörmlandsleden etapp 53:2 mot vandrarhemmet där vi fikade i solskenet. Sedan blev det ytterligare tid för att strosa i egen takt innan det var dags att återvända till Källviks Brygga. Det blev verkligen en trevlig dag.

Text och bilder: Marianne Cederwall

Sticklingmarknad på Garvaregården

IMG_9825 - kopiaIMG_9824

Denna gången hade vi tur med vädret. En strålande varm försommardag dukade Trädgårdssällskapets medlemmar upp sina bord med sticklingar, frösådder och delade plantor.

IMG_9827 IMG_9832

Och efterfrågan var stor. Redan 9:45 stod medlemmar och icke-medlemmar där och ville köpa växter. Det fanns många olika tomater samt gurkor, selleri, purjolök samt massor med olika blommor, både ettåriga och perenner, rariteter såväl som vanliga kära trädgårdsblomster.

IMG_9828 IMG_9830 IMG_9833 IMG_9835

Trädgårdssällskapet fick motta många donationer av frösådder och sticklingar, vilket gav ett fint resultat i föreningens kassa. Tack för dessa bidrag till våra gemensamma aktiviteter.

När klockan närmade sig 13 fanns i stort sett inget kvar att sälja. Då hade kunder kommit och handlat, fikat i det fina vädret från Garvaregårdens goda kak- och smörgåssortiment samt lämnat gården för andra sommaraktiviteter.

Text och bild: Marianne Cederwall

Trädgårdsbesök med vårinspiration

IMG_9722IMG_9732

Så mycket vår kändes det inte som när vi, ett tjugotal medlemmar, åkte i karavan till Stora Eneby i Stallarholmen, en av de kallaste dagarna i början av maj. Vi möttes av hissad flagga och vårblommor som hade det en smula kämpigt i den kalla vinden och med en jord som varit frusen på morgonen.

IMG_9729IMG_9728

IMG_9727IMG_9724

Vi fick en fin presentation av ägaren Anders Grenstedt som gjort om delar av trädgården efter gamla kartor under de fem år som han haft fastigheten. Plantering av nya träd, anläggning av en lund och en vacker roscirkel, som kommer att vara mycket tilltalande i sommar när rosorna börjat blomma, är några av de förändringar han hunnit med. Det finns ett grustag på gården så Anders experimenterar med sand som översta lagret i rabatterna.

IMG_9723IMG_9736 IMG_9739 IMG_9741

Det finns många vackra gamla ekar i parken närmast huset.

IMG_9745 IMG_9746

Vi fick se en vacker blommande vit magnolia, men det fanns flera som ännu inte slagit ut. Fruktträdgården bestod av flera vackra äppel- och päronträd som hade stått där i många år, men som fortfarande visade hur en fruktträdgård ska se ut. Framför huset finns en gång som inte leder någon vart, men som ger vackra perspektiv både när man tittar upp på huset och när man står där uppe och tittar ut över trädgården.

IMG_9750 IMG_9753

IMG_9752

Efter den långa presentationen av trädgården blev vi erbjudna snödroppar att ta med hem och mycket nöjda vände vi bilarna hemåt.

Utfärd till Sune Tryggs handelsträdgård i Tungelssta

IMG_9564IMG_9573Röd Glitter

Vi var ett litet gäng som trotsade de kalla vindarna och styrde bilarna mot Tungelsta för att komma in i värmen och mångfalden i Sune Tryggs växthus. Huvudsyftet var att hämta de pelargoner som skall vara i fokus för vår skötsel under denna sommar. Årets pelargon heter Röd Glitter och är en zonalpelargon. Den skall också vara relativt lätt att driva upp.

IMG_9565IMG_9569

Väl inne i värmen blir det svårt att välja vad övrigt som ska få följa med hem. Det blir alltid några fler än vad man tänkt från början.

IMG_9567 IMG_9568 IMG_9570IMG_9574

Vi avslutade besöket i Tungelsta med att äta på den lokala pizzerian där vi som vanligt blev igenkända och mycket väl mottagna.

Föredrag: En enkel odling – Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård

IMG_9319IMG_9384

Söndagen den 12 mars hade Trosabygdens Trädgårdssällskap storbesök av odlingsgurun Sara Bäckmo. Inför en fullsatt publik i Trosa Kvarn redogjorde hon för hur man med enkla medel lyckas med grönsaksodling som ger stor skörd, utan alltför mycket arbete och tillsyn.

IMG_9387IMG_9388

Sara pratade entusiastiskt och inspirerande om hur man gödslar sin trädgård med täckodling, om hur man sår lite åt gången och under hela året för att få kontinuerlig skörd och hur hon lyckas med detta samtidigt som hon tar hand om en stor familj och arbetar med andra saker. Sara själv startar sin odling av grönsaker redan i januari och hon beskrev de olika teknikerna för odling i varmbänk, kallväxthus, odlingstunnel och senare i grönsakslandet. Hon visade också hur man utan att gräva skapar nya odlingsytor och hur man tar sticklingar av bärbuskar. Allt materialet finns att se i hennes egen Youtube-kanal och i otaliga klipp på Facebook under vinjetten Skillnadens trädgård.

IMG_9386IMG_9320

I pausen sålde Sara sin egen trädgårdsbok, Skillnadens trädgård – ett ekologiskt trädgårdsskafferi, och Trädgårdssällskapet sålde kaffe/te och bullar/kaka till fikasugna lyssnare. Därefter var det dags för frågestund och frågorna ville aldrig ta slut. Efter över en timmes frågor och svar tog Sara slutligen adjö och lämnade oss fullamatade med inspiration och nya kunskaper.

IMG_9385

Text: Marianne Cederwall

Foto: Eva Skansgård och Marianne Cederwall

Årsmötet 2017

Årsmötet 4

Ett 20-tal personer infann sig till Trosabygdens Trädgårdssällskaps årsmöte i Pensionärernas Hus söndagen den 12 februari. Mötet inleddes med ett föredrag av Karin Eliasson. Karin är sedan några år tillbaka trädgårdsmästare och konstnärlig ledare för Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Den här söndagen delade hon med sig av sina kunskaper om hur man skapar en trädgård full av bär med anledning av sin nyligen utkomna bok ”Smakfullt”, där bara växter som återkommer år från år tas upp och som passar för det nordiska klimatet. Med ett rikt bildmaterial visade hon vad vi – förutom de vanligaste bärbuskarna – kan och kanske även bör plantera i våra trädgårdar: havtorn, nypon, mullbär och blåbär. Alla rika på vitaminer och antioxidanter! Karin har besökt oss tidigare, när hon entusiastiskt förmedlade sin känsla för jord.

Årsmötet 2Årsmötet 1

Efter kaffe och smörgås och lotteriförsäljning följde sedvanliga årsmötesförhandlingar med Yvonne Wohlin som ordförande och Solveig Zakrisson som sekreterare.

Efter revisorernas berättelse, beviljades styrelsen ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2016 och Lovisa Wikström invaldes som ny styrelsemedlem medan Solveig Zakrisson, Annika Haaga och Marianne Jacobi avgick från styrelsen. För övrigt kvarstår Yvonne Wohlin som ordförande 1 år tillsammans med Eva Skansgård, Gunilla Wretlind Sörenson och Yvonne Erlandsson. Marianne Cederwall, Louise Arkestål och Britten Backman omvaldes på 2 år. Bland revisorerna kvarstår Ann-Marie Jönsson 1 år medan Arne Ekstrand och ersättaren Johanna Hållén omvaldes på 2 år.

Medlemsavgiften för 2018 oförändrad 290 kr inklusive familjemedlem.

Eftersom ingen heller i år frivilligt anmälde sig till en valberedning, påpekade Yvonne att eftersom hon själv avgår som styrelseordförande nästa år, kassör och sekreterare gör det i år, är det viktigt med en valberedning för att uppmuntra nya personer att ta vid. Annars kan det få så allvarliga konsekvenser för föreningen, att den kanske måste upphöra. Då ingrep Brita Zettergren och lyckades få med sig Kerstin Lindholm och Mats Eriksson till en valberedning där Kerstin blir sammankallande.

Mötet avslutades med att Solveig Zakrisson och Annika Haaga avtackades med varsin blombukett och med dragning i lotteriet med många fina priser. Marianne Jacobi, som inte var närvarande vid årsmötet, kommer att avtackas vid ett senare tillfälle.

Text: Yvonne Wohlin

Foto: Eva Skansgård

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Trosabygdens Trädgårdssällskap är föreningen för dig om du under trivsamma former vill dela ditt trädgårdsintresse med andra och förbättra dina kunskaper om trädgård och odlande. Vi anlitar spännande föredragshållare, ordnar trädgårdsbesök och kurser och gör intressanta utflykter. Årligen arrangerar vi en sticklingmarknad och inbjuder våra medlemmar att delta i vår pelargontävling. Se Aktuellt program!
Vi samarbetar med våra systerföreningar i Sörmland, Studiefrämjandet i Trosa och med biblioteken i Trosa och Vagnhärad och ingår i Riksförbundet Svensk Trädgård www.tradgard.org

Numera finns vi också på Facebook: Facebook/Trosabygdens Trädgårdssällskap

TIDIGARE AKTIVITETER

 

Njutbar höstträdgård med Linda Schilén

img_8556img_8550

Linda Schilén spred välmående och trädgårdsinspiration under denna höstens mörkaste och regnigaste kväll med sina vackra bilder och kunniga råd. Vi fick tips om perenner, buskar och träd som är vackra under en stor del av hösten och även vintern.

img_8553img_8554

Fokus på stammar och grenar samt bladverk och fröställningar är det som får hösten att spraka och glöda. Särskilt om man kompletterar de fasta planteringarna med välfyllda krukor och färggranna pumpor blir det en storslagen effekt.

Linda presenterade också sin nya bok: Genvägar till en vacker trädgård.

Text och bild: Marianne Cederwall

Höstfägring på Nora Trädgård

img_8152img_8157

Höstastrar och solrosor               Glansmiskantus och Fräkenhjärta

På plats i Nora Trädgårds växthus var vi drygt dussinet personer som lyssnade på Brita och Johan när de berättade om vilka höstblommor som de föredrog och vilka vårlökar som var odlingsvärda. Johan slog ett slag för höstastrar, men förklarade att det var viktigt vilka astrar man valde så att man får sådana som hinner blomma i vårt klimat. Det är inte alltid de som säljs i butikerna. Det gäller som vanligt att vara påläst och fråga en förhoppningsvis kunnig personal på de handelsträdgårdar man handlar hos.

Brita å sin sida visade alla fina Alliumsorter som finns till försäljning förutom naturligtvis massor med olika sorters tulpaner, narcisser och smålökar som pärlhyacinter och snödroppar. Allium har verkligen blivit en favorit på senare år eftersom de ratas av rådjur och harar och för att det kommit så många fina olika sorter numera.

img_8156img_8153

img_8154img_8155

Efter presentationen av vårlökar gick vi ut i trädgården och tittade på olika förslag till höstplanteringar i kruka. Det var både ettåringar och perenner som var planterade i krukorna. Fördelen med perenner i höstplanteringen är ju att man kan sätta ner dem i rabatten när vintern slår till. Allra vackrast tycker jag att gräsen var, men de fick hård konkurrens av flera andra växter som också väckte habegär.

img_8158img_8161

img_8162img_8164

Det är vackert med de röda färgerna mot lime och grått.

img_8165img_8163

Olika bräken mot klockljung       Vit kärleksört mot vitgrön prydnadskål

Text och bild: Marianne Cederwall

Final i Pelargontävlingen på Trosa Skördemarknad

IMG_8012IMG_8003                                 Vinnande pelargon                    och                      nummer två

Årets pelargon hette Mrs Pollock och var en ganska svårodlad sort. Den tenderade att dra iväg ojämnt och växa rangligt, inte alls så kompakt som den skulle. Årets vinnare, Christina Kronvall Carlsson, och årets andra-pristagare, Ulla-Britt Jansson hade dock lyckats bra, vilket kan ses på ovan visade bilder.

IMG_8014IMG_8008                                               Första- och  andrapristagarna gratuleras av ordförande Yvonne Wohlin

Ca 20 pelargoner hade lämnats in tidigt på förmiddagen och många marknadsbesökare tog tillfället i akt att rösta på bästa bidrag. Det var endast en person som röstade på den vinnande pelargonen och det var Birgitta Örtqvist som då fick ta emot publikens pris.

IMG_8017IMG_7994                                             Birgitta Örtqvist.                            Vår domare Elisabet Olow

IMG_7987                                                                                 Alla tävlande pelargoner ställdes fram inför bedömningen och röstning.

Svårigheten med årets pelargon var att få den så jämn och kompakt som den skulle vara. Det fanns dessutom färgvariationer som inte var helt korrekta. För lite sol gjorde att bladen inte fick sin vackra röda färg och ibland hade helt nya färgvariationer vuxit ut på ett skott, något som borde tagits bort. Se bild nedan. Inte helt enkel att odla således.

IMG_8015

IMG_7984IMG_7985                             Prisbordet                                Yvonne och Solveig ser till att alla pelargoner syns ordentligt.

Förutom att rösta på pelargoner kunde man köpa lotter hos Trosa Trädgårdssällskap och dagen till ära hade vi fått väldigt fina priser från våra sponsorer. Detta gjorde att lotterna snabbt tog slut och glada vinnare sågs vandra iväg med fina trädgårdspriser.

Text och Bild: Marianne Cederwall

Årets pelargon – Hur den har växt i sommar hos Mats i Jägarhult

Pelargon 1Pelargon 22016-04-16 Nyplanterad                                 2016-05-14 Byte till större kruka

Pelargon 3Pelargon 4 2016-06-12 Byte till större kruka och toppad     2016-08-19 en vecka före tävling

Bild och Text: Eva Skansgård

Trädgårdsbesök: Med höns i trädgård hos Mats på Jägarhult

IMG_7848IMG_7846

Efter en period av långvarig torka drog det ihop sig till regn just den kvällen som vi besökte Mats på Jägarhult för att få del av konsten att hålla höns i trädgården. Med tillgång till växthus, hönshus och en trevlig lada lyckades vi dock hålla oss inomhus under regnskuren som inte blev särskilt långvarig. Därpå följde en promenad genom trädgården för att lyssna på Mats inne i hönshuset. Det måste beskrivas som en lyxtillvaro för de hönor och ankor som bor där. Där lagen föreskriver en minimal yta per höna på 0,6 kvm har Mats hönor det betydligt rymligare. Dessutom är hönshuset vinterbonat, inte för att hönsen nödvändigtvis behöver det, men för att vattnet inte skall frysa vintertid. Särskilda värpreden med möjlighet till lugn och ro för en ruvande höna (Mats låter bara en ruva åt gången) säkerställer tillgång till nya kycklingar.

IMG_7849IMG_7862

Det första som mötte oss på gårdsplanen var dock inte hönsen utan ankorna. Mats har för närvarande 12 stycken ankor som går relativt fritt i trädgården. På natten måste både höns och ankor in i hönshuset för att undvika att rovfåglar utnyttjar dem som mat. Även under dagen syns ibland duvhöken fokusera på någon halvvuxen kyckling och ett bärnät över hönsgården undanröjer det hotet.

IMG_7861IMG_7853

Den hönsras som Mats har är en gammalsvensk dvärghöna. Det är en liten höna som har funnits i Sverige sedan sent 1800-tal. En höna väger mellan 0,5 – 0,8 kg och tuppen är endast något större. Äggen väger endast ungefär 30 gram och när man använder dem tar man två där det i receptet står ett. Rasen har alla lanthönsens goda egenskaper; de är livliga, härdiga och goda ruvare. Rasen var på väg att dö ut under 1900-talet, men efter att man hittat en liten grupp i Vimmerby har rasen kunnat bevaras.

För att få ha höns i en villaträdgård krävs kommunens samtycke. Det är bäst att kontrollera med respektive kommun vilka regler som gäller. Man måste alltid ha sina grannars godkännande och det är inte alltid möjligt att ha tupp inom detaljplanerat område. Man måste inte ha en tupp för att få ägg, men däremot för att kunna få kycklingar. En tupp har också en lugnande inverkan på hönsflocken. Han håller vakt mot rovdjur och fåglar. Man har endast en tupp per flock som inte bör vara större än 25 höns. Mats har 13 höns idag inklusive årets hönskycklingar. Tuppkycklingarna fick gå till de sälla jaktmarkerna under förra veckan.

IMG_7867IMG_7868

Att ha höns ger utmärkt tillgång till gödsel att använda i odlingarna. På Jägarhult finns både grönsaksodlingar och blommor som blir gröna och frodiga av tillgången på gödsel. Vid användning av hönsgödsel till odlingarna är det nödvändigt att kompostera den först eftersom färsk hönsgödsel är alldeles för starkt för växterna. Och när det gäller känsliga blommor som fuchsior och pelargoner är det vanligen bättre att använda nässelvatten eller ”guldvatten” som gödning. På hönsgödsel kan man dock göra en blandning med vatten som går att använda i flytande form efter spädning.

IMG_7869IMG_7870

Efter föredraget om höns fikade vi i ladan och därefter gick vi runt och beundrade blommorna, inte minst fuchsior och pelargoner på terrassen. Under tiden hade solen åter kommit fram och vi njöt i fulla drag av en kväll med både mycket information och en estetisk upplevelse.

Text och bild: Marianne Cederwall

Trädgårdsbesök: En oas i stadsmiljö

 IMG_7489IMG_7498

En riktigt varm och solig sommarkväll tillbringade ca 20 medlemmar i Trosabygdens Trädgårdssällskap i Carita och Bertel Nordéns trädgård på Jakob Borgmästares väg 49 i Södertälje. Detta visade sig vara ett besök i en riktig finsmakarträdgård.

IMG_7504IMG_7500

Layouten av trädgården och de många rariteterna bland både träd och perenner gjorde trädgårdsvandringen till en ljuvlig upplevelse i färg och form. Parets trädgård är ca 1300 km och visade än en gång att det inte är storleken som är avgörande för upplevelsen, även om 1300 kvadratmeter är långt i från en liten trädgård. Många vackra träd och uppstammade buskar gjorde att ljuset silades vackert ner i trädgården som också hade plats för en gräsmatta med utrymme för sittplatser där man kunde beundra de rabatter som omgärdade den.

IMG_7499IMG_7501

Rikligt med stenarbeten och växtstöd i järn förhöjde upplevelsen tillsammans med vackra arbeten i betong. Det blev tillfälle till mer än en vandring på gångarna som löpte i trädgårdens utkanter och som uppvisade en stor rikedom av både funkia och liljor, en rätt ovanlig kombination som verkligen gav mersmak.

IMG_7493IMG_7497

IMG_7505IMG_7502

Vi fick möjlighet att köpa sticklingar av några av rariteterna och dessutom fanns några vackra betongfat till försäljning. Den varma kvällen gav också utrymme till många intressanta trädgårdsamtal med närvarande medlemmar vid den efterföljande kaffestunden.

IMG_7487

Text och Bild: Marianne Cederwall

Trädgårdsbesök i Kärret utanför Laxne

IMG_7106IMG_7108

En mulen och lätt regnig kväll for vi till Kärret. Det var stor uppslutning, ca 30 personer, vilket var väldigt roligt. På plats fick vi en mycket intressant föreläsning om hur trädgårdskonsten har utvecklats sedan medeltiden.

IMG_7109IMG_7111

Föreläsningen illustrerades av de vackra planteringar som paret Agneta Gussander och Magnus Person anlagt i tidsenlig anda. Allt från köksträdgårdar, rabatter och till parkanläggningar med hassel och lundväxter andades ett genuint intresse och stor kunskap för trädgårdskonstens utveckling och gjorde oss djupt imponerade.

IMG_7115IMG_7118

Efter föreläsningen bjöds vi på mycket goda bakverk i parets vackra ateljé, där vi också kunde titta på deras konst i bild och skulptur, värda en egen berättelse.

IMG_7131IMG_7141

Text och bild: Marianne Cederwall

Årets Sticklingmarknad

IMG_6959IMG_6946

I år hade vi tur med vädret. Den 28 maj var en solig och lagom varm försommardag och även om prognosen indikerade att det fanns risk för regn blev det inget av under de timmar som Trosa Trädgårdssällskap och dess medlemmar sålde frösådder och sticklingar på Garvaregården. Det fanns ett brett utbud av olika plantor, såväl grönsaksplantor som blomplantor, också en hel del mindre vanliga växter. När dagen sammanfattades kunde vi dock konstatera att först av alla såldes tillgängliga tomatplantor och även för andra grönsaksplantor fanns många köpare. Något som medlemmar som säljer frösådder kanske kan ta fasta på till nästa år. Hemodlade grönsaker är en stor trend i Trädgårdssverige i dag.

IMG_6951IMG_6949

Som vanligt hade Garvaregårdens café öppet och det blev trevliga stunder av trädgårdsprat till kaffet. Medlemmar och köpare av plantor var också mycket intresserade av att diskutera trädgård och odling med de medlemmar ur styrelsen som förestod Trädgårdssällskapets bord. Det kommer att finnas fler tillfällen för att göra detta då styrelsen ställer sin samlade trädgårdserfarenhet till förfogande på den kommande skördemarknaden i slutet av augusti. Inför detta kommer det mer information på hemsidan under sommaren.

IMG_6961IMG_6955IMG_6958   IMG_6954

Glöm inte att gilla vår nyetablerade Facebook-sida: Facebook/Trosabygdens Trädgårdssällskap, för att få mer information om olika aktiviteter

Trädgårdsbesök i A Gentlemans Garden i Tumba

IMG_6839IMG_6853

En av de första varma dagarna i maj åkte ett tjugutal medlemmar till A Gentlemans Garden i Tumba. På plats fick vi en visning av trädgården av the gentleman Stefan Gustavsson, som berättade att trädgården har odlingszon 1 och därför inte drabbas av tjäle i någon större grad under vintern. Trädgården vetter mot söder och har i stort sett ingen norrsida. Blomsterlökarna växer i bland gräs (och ogräs) i terrasser och visade upp en stor mångfald trots att det endast var narcisser, tulpaner och någon hyacint som blommade. De tidiga vårlökarna var överblommade och allium hade ännu inte slagit ut. Det vackert blommande äppelträdet bidrog dock till trädgårdens skönhet.

IMG_6833IMG_6838

Högst upp i trädgården finns en liten damm och där växer också rikligt med kirskål som Stefan säljer till några Stockholmsrestauranger. Det var oväntat snyggt med spirande ormbunkar bland kirskålen. När vi kom upp till trädgårdens högsta punkt fick vi kaffe med kaka och kunde också köpa sommarlökar av liljor och dalior.

IMG_6856IMG_6835

IMG_6834IMG_6851

Det gröna kulturarvet – föredrag med Anna Andreasson

IMG_6627IMG_6628

Anna som är doktorand vid Stockholms Universitet tog oss med på en resa till trädgårdar som har många år på nacken. Vi fick följa med på en restaureringsresa till Kvarndala trädgård som är belägen i Västra Klagstorp i Skåne. Det var verkligen intressant och jag blev i alla fall sugen på att besöka dem. De har flera besöksdagar under året då man kan köpa sticklingar och grönsaker odlade på gården. Se www.kvarndala.se.

IMG_6629IMG_6631

Förutom beskrivningen av ovannämnda restaurering fick vi information om vad man ska tänka på om man fått tillgång till en gammal trädgård och dessutom fick vi en genomgång av tekniken som används vid restaureringar. Vi fick också exempel på flera gamla grödor som fortfarande är värda att odla och hur man kan få tillgång till dem. En mycket informativ kväll för dem som är intresserade av vårt gröna kulturarv.

IMG_6630

Ord och bild: Marianne Cederwall

Pelargonutfärd till Sune Trygg i Tungelsta

IMG_6585 Sune TryggIMG_6586 Sune Trygg

Så fick vi åter ta del av det stora, färgglada utbudet av pelargoner hos Sune Trygg. En rätt sval vårdag var det när vi ca 10 personer mötte upp i det tempererade växthuset. Som vanligt var det svårt att välja, men vi fick med oss de beställda sticklingarna (som syns högst upp till höger på bilden ovan) hem till Nora Trädgård där de finns att avhämtas mot en kostnad på 40 kronor för de som beställt.

IMG_6590 Sune Trygg

Tips och råd till pelargonodlare

20160331_182436 - kopia

Elisabeth och Lillemor med sina vackra
pelargonhattar vid bordet med sticklingar.

Inför sommarens pelargontävling fick vi besök av Elisabeth Olow och Lillemor Frizell från  Svenska Pelargonsällskapet som delgav oss sina kunskaper om pelargonernas historia, olika huvudgrupper och namnsorter.  Ett 30-tal medlemmar hade slutit upp och frågorna som ställdes till Elisabeth och Lillemor om skötsel, beskärning och vinterförvaring var många.

De hade också ett stort antal sticklingar till försäljning, som fick en strykande åtgång. Obs att det inte gick att köpa tävlingsplanta.  Dessa sticklingar, som är förbeställda levereras av odlaren Sune Trygg i Tungelsta den 14 april. Det blir en gemensam utfärd dit för de som vill se hans stora pelargonodlingar. Se programmet. Sen gäller det att under fyra månader vårda en stickling så att det blir en frodig och vacker planta till bedömning. Sista söndagen i augusti vill vi se alla tävlingsbidragen. Det brukar vara en fantastisk blomsterprakt.
Text och foto: Ann-Marie Jönsson

Årsmöte 14 februari 2016

2016-02-14 årsmöte Trosa Trädgård 008

Med årsmötet i Trosabygdens Trädgårdssällskap startar årets odlingssäsong och många var vi som ville vara med om starten. Drygt 40 medlemmar mötte upp i Pensionärernas Hus och deltog engagerat i årsmötet för att sedan mingla, fika och lyssna på mötets stora begivenhet, Ronny Ambjörnsson, professor i idé- och lärdomshistoria. Med stor kunskap och känsla för ämnet tog han oss med på en historisk och personlig vandring i vad en trädgård kan vara, med början i det rent konkreta trädgårdsarbetet i sina mor- och farföräldrars trädgårdar till en filosofisk betraktelse av nyttan och glädjen i att ha en trädgård att odla.

 

Mångsysslare inom odling och mat 21 oktober 2015

P1010542P1010543

Yvonne hälsar oss välkomna                          Peter är en verklig entusiast som kan sitt ämne

En kväll i oktober då det verkligen märktes att hösten kommit på allvar fick Trosa Trädgårdssällskap besök av en verklig entusiast och mångsysslare, nämligen Peter Streijffert. Han är journalist, föreläsare, kock, kokboksförfattare och odlare. Inget av yrkena har han någon formell utbildning för, men genom idogt arbete (som journalist i 30 år) har han skaffat sig de kunskaper han behöver för sina projekt. Han ifrågasätter gamla sanningar och gör det mesta för att det är roligt. Många har projekten varit och han berättade om dem under ett nästan två timmar långt, spännande föredrag i Pensionärernas Hus. Ämnena för dagen var matduellen med Findus, sina odlingar med tillhörande café i Nynäshamn och Hammarbyhöjdens Gatuodling med tillhörande Pop-up restaurang.

P1010544P1010545

Han sjöng också trädgårdsvisor för oss och ackompanjerade sig själv på ukulele.

På slutet kom han också in på det ämne som mest upptar hans tid nu, det gigantiska matsvinnet i mataffärer och hem i Sverige. Den som vill höra mer av Peter (och vem vill inte det?) kan slå på Gokväll på SVT 1 klockan 18:45 idag. Han medverkar i Gokvälls Restfest, en programserie om varför det är viktigt att inte slänga mat.

Text och foto: Marianne Cederwall

 

En Sinnenas Trädgård tar form på Trosagården

Nästa sommar kommer de boende på Trosagården att kunna glädja sig åt och njuta av blommande och doftande uteplatser, ett projekt som påbörjades i veckan av Trosabygdens Trädgårdssällskap. Under denna sommar har en spaljé blivit pergola och där ska nu klätterrosor och klematis samsas och så småningom sprida glädje och skönhet. Så småningom ska även uteplatsen precis utanför dörrarna åtgärdas med rhododendron, buskrosor och bärbuskar. Projektet har blivit möjligt tack vare bidrag från Elisabeth-stiftelsen. Elisabeth Svensson bodde under många år på Trosagården och henne hittade man alltid på den här uteplatsen så fort solen tittade fram, berättar Yvonne, som var personlig vän med Elisabeth och ser den nya satsningen som en hyllning till henne.

 

IMG_0638.JPG Trädgård

Sju personer – däribland Yvonne och Sören Karlsson hjälptes åt att gräva och plantera och ser fram emot resultatet nästa sommar. Trosa Kommun har lovat att sköta uteplatserna när det hela är färdigt.

 

Trosabygdens Trädgårdssällskap fyller 15 år 19 september 2015

P1010528

Vilken härlig festdag det blev i Magasinet på Wappersta Gård!

Elisabeth Svalin Gunnarssons föredrag ”Litet och stort – engelsk inspiration för den lilla trädgården” lyckades verkligen sätta igång tankarna på hur den engelska trädgårdens synsätt kan appliceras här i Sverige i så väl stor som liten trädgård. Dessförinnan fick vi smaka på en mycket närodlad delikatess, frisk och god äppelmust från nystartade Trosa Musteri i Vagnhärad.

P1010530P1010532

När så själen fyllts på med vackra trädgårdsbilder och inspirerande tankar så bjöds vi på Wappersta Gårds lunchbuffé. Den var en fröjd både för ögat och munnen. Kött och grönsaker från gården kompletterades med vildfångad, varmrökt lax och till det ekologiska drycker i form av blåbärsjuice eller öl. Den avslutande mandelkubben som bjöds till kaffet var hembakad och otroligt god.

Som sig bör vid ett jubileum hölls också flera tal med önskan om fortsatt välgång.

P1010536P1010538

Nedan ses festdeltagarna djupt koncentrerade på den goda maten.

P1010534

 

Kulturfnatt i Västerljung 12 september 2015

P1010503P1010504

Under några timmar på en blåsig Norrbyvallen i Västerljung skapade floristen Jenny Wase de mest fantastiska blombuketter av blommor som styrelsen i Trosa Trädgårdssällskap tagit med sig. Lotterna till blomsterlotteriet där buketterna var vinster hade rykande åtgång och många glada Kulturfnattsbesökare gick hem inte bara med en bukett utan också en tillhörande vas. Nedan följer ett några fler av de buketter som Jenny skapade.

P1010508P1010511

P1010495P1010514

P1010518P1010522

P1010520P1010527

Vinnare i Trosabygdens Trädgårdssällskaps pelargontävling blev Louise Arkestål

IMG_5583IMG_5582 (1)

Vid en välbesökt Skördemarknad i Trosa visade Trädgårdssällskapet upp resultatet av årets pelargontävling. Det var många vackra exemplar, men den allra finaste var den som Louise Arkestål hade drivit upp under sommaren.

Foto: Britten Backman och Text: Marianne Cederwall

Besök i en tomatodling på Hornudden utanför Strängnäs 13 augusti 2015

P1010494P1010483

Det soliga vädret har fortsatt i augusti och vi åkte på ytterligare ett trädgårdsbesök. Ja det var en tomatodling som var huvudattraktionen, men trädgården som hörde till odlingen var också värd ett besök i sig. Läget, alldeles vid Mälarens vatten, en dag när solen sken och vinden inte fanns, bjöd på en mäktig upplevelse. Vattnet låg spegelblankt framför Restaurangen/Caféet och inbjöd till dopp, något som vi tio besökare inte hann med denna gång.

P1010488P1010489

Vi fascinerades istället av Mats och Karin Sjöstedts odlingar med oändliga rader av tomater och kryddväxter i växthusen. Och av berättelsen om hur den kravcertifierade tomatodlingen startade redan 1988, i en tid då det inte var vanligt. Därifrån har de utvecklat konceptet till att omfatta både café och Restaurang samt till att hålla utbildningar och olika slags event såsom konferenser och bröllopsmiddagar.

P1010490P1010491

I växthuset blev vi en smula förvånade av att tomatplantorna lutade kraftigt åt sidan, men vi fick veta att det beror på att Mats lägger dem ner allteftersom de växer och på så sätt får tomatplantor som är upp till nio meter långa och därmed kan hålla många klasar.

P1010492P1010486

Efter att ha lyssnat länge på Mats och dessförinnan ätit av Caféets goda bakverk for vi åter till Trosa mycket nöjda med dagen.

Text och foto: Marianne Cederwall

 

Besök hos Pelargontrappan i Mariefred 4 augusti 2015

P1010473P1010471

En varm och solig sensommareftermiddag sammanstrålade vi i Mariefred för ett besök hos Pelargontrappan som drivs av Anders och Marcus. Eftersom vi var fler än 8 personer fick vi dela upp oss på två grupper då platsen för föreläsningen och pelargonerna inte var så stor. Inte heller trädgården var stor, men mycket charmigt inklämd mellan husen i det gamla Mariefred. Vår grupp började med en promenad i Mariefred där vi avnjöt en glass i solskenet. Därefter var vi välkomna att ta del av ett mycket pedagogiskt och trevligt upplagt föredrag som Anders höll i sekunderad av Marcus som hämtade olika pelargoner till beskådande allt eftersom Anders berättade om dem.

P1010477P1010469

Vi fick lära oss att alla pelargoner härstammar från fyra olika huvudarter beroende på vilken sorts pelargon det är. Huvudarterna är: Zonalpelargon, Hängpelargon, Smutspelargon (också kallad Pelargon inquinans, vilket var det namn Anders använde) och Engelska pelargoner. De vanligaste pelargonerna, som vi kan köpa i butiker och handelsträdgårdar är framtagna från Zonalpelargonen, ofta korsade med Smutspelargonen. Den röda färgen kommer därifrån. Ursprungligen kommer de flesta pelargoner från Sydafrika och de kom till Europa i slutet av 1600-talet. De har fått sitt europeiska namn från det grekiska ordet för stork, pelargos. Pelargonens frön får långa näbbliknande spröt som påminner om storknäbbar.

P1010479P1010472

Beroende på ursprung är pelargonerna därefter uppdelade i grupper. Den vanligaste gruppen är zonalpelargoner som kallas så p g a bladens utseende med ett mörkare band, en zon, en bit in på bladet. Andra grupper är: hängpelargoner, engelska pelargoner, änglapelargoner, doftpelargoner samt unikpelargoner.

Inom grupperna finns sedan många olika sorter. Sortnamnen är de namn som ofta står på blomman när vi köper den. Sorterna är döpta efter utseende, vem som odlat fram den eller var den blivit framodlad. Inom den stora gruppen Zonalpelargoner finns många sorter, exempelvis stjärnpelargoner, rosenknoppspelargoner, tulpanpelargoner, fågeläggspelargoner och äggskalspelargoner. Ja Anders och Marcus hade mycket mer att säga om pelargoner, men detta är huvudstråken i föredraget.

P1010470P1010480

Efter föreläsningen bjöds vi på hembakad blåbärspaj och saft från egna vinbär. Mätta, belåtna och fullstoppade med kunskap for vi sedan hem i sommarkvällen.

Text och foto: Marianne Cederwall

 

Trädgårdsbesök i Sommarstockholm 15 juli 2015

Vinterviken 3 Gunilla under ett hav av honungsrosor

Det var en decimerad medlemsskara som trotsade regnet över Vagnhärad för en utflykt till Vintervikens Trädgård och upptäckte en okänd pärla i Aspudden i Stockholm

Vinterviken ligger vid en vik av östra Mälaren och trädgården anlades 1998. Hösten 1999 bildades en ideell förening för att man ville driva trädgården vidare och under åren har den också förändrats och utvecklats och ingår numera i stadsplanen.

Vinterviken 1 Vår enda manliga deltagare, Sören Karlsson tillsammans med vår guide Anders Nylander

Vackra rabatter, grönsaksodlingar, örtträdgård och bärodlingar guidades vi igenom av Anders Nylander, som kunde berätta att trädgården finansieras dels genom medlemsavgifter, dels genom överskottet från kaféverksamheten och hjälp från sponsorer och kulturbidrag. En händig allkonstnär har bidragit med fyndiga träkonstruktioner och odlingsbänkar och stått för ritningen till den nyanlagda scenen och dansbanan. En väldoftande Sinnenas Trädgård utgjorde ett av trädgårdsrummen och ett växthus är planerat och påbörjat.

Vinterviken 2 Inför en raritet plockades mobilerna fram

Hukande under våra paraplyer förundrades vi över denna undangömda trädgårdsoas innan vi slog oss ner i det trevliga ekologiskt inriktade kaféet, som även serverar både varma och kalla rätter. Öppet hela sommaren till 21.00.

Vinterviken 4 Så här kan man ju också göra!

Hit återvänder vi gärna. Föreningen arrangerar även marknader och olika kulturevenemang under hela sommaren.

Text och Foto

Yvonne Wohlin

 

Rosens dag i Rosenträdgården vid Kulturhuset i Ytterjärna 2 juli 2015

P1010453P1010465

I strålande solsken for vi från Vagnhärads Järnvägsstation till Ytterjärna. Väl där möttes vi av trädgårdsmästare Paula Pihlgren som berättade om Rosenträdgårdens tillkomst för ca 30 år sedan. Trädgården startades med en donation av massor med rosor, som dessvärre inte riktigt tålde vårt nordiska klimat. Idén med en Rosenträdgård togs dock tillvara och nu pryds trädgården av en mångfald av rosor som tål våra vintrar och som blommar som överdådigast just nu. Ett flertal pioner finns också till beskådande bland rosorna.

P1010456 - kopiaP1010459

P1010461P1010457

Några doftande skönheter

P1010467

Trädgårdsmästare Paula Pihlgren berättar för oss om Rosenträdgården

Nedan kommer en fin kombination: Modern buskros, Scharlachglut och rödbladig Alunrot.

P1010463 - kopia - kopiaP1010464

 

Sticklingmarknaden Sista söndagen i maj 2015

Stickling 5

Årets sticklingmarknad på Garvaregården blev en blöt historia. Nästan omedelbart började regndropparna falla, men inte förrän efter några timmar blev det mer ihållande. Trosaborna var dock snabba i vändningarna och kom genast efter öppning för att hitta godbitarna innan vädret blev för tråkigt.

Utbudet var stort och mycket varierat med tomatplantor, sommarblommor, perenner och även några rariteter. Själv hittade jag en buskpion och en planta med vildtulpaner som jag inte kunde motstå. Garvaregårdens kafé bidrog till att öka värmen med gott kaffe och härliga bakverk. Trots det nyckfulla vädret framstår dagen som en succé.

Uppföljningsbesök i Börje Remstams trädgård

P1010439

En av de få soliga och varma dagarna i maj åkte vi till Börje Remstams trädgård i Husby-Rekarne utanför Eskilstuna. På plats möttes vi av en entusiastisk Börje som visade oss sin prunkande trädgård där spaden inte satts i jorden på över 30 år. Dagen till ära hade han besök av en journalist och en fotograf som skulle föreviga hur djup jorden hade blivit på denna tid.

P1010450

När Börje kom till platsen 1973 bestod marken av ren lera. Sedan han började med täckodling har han under hela året täckt jorden med växtavfall, gammal halm, löv, gräsklipp och annat organiskt material. Detta har gjort att maskarna fått mycket att arbeta med och genom det producerat den gödsel som växterna behöver.

P1010444

Som ett bevis på att hans metod fungerar tog Börje en spade och började gräva. Inte förrän han nått ett djup på ca 40 cm kunde man se den blåa leran. Efter denna förevisning gick vi runt i trädgården och beundrade de vackra tulpanerna, grönsaksodlingarna och Allium, som stod i blom. Det ställdes också många frågor till Börje om hur täckodling fungerar i praktiken både under förevisningen och vid den efterföljande kaffepausen. Nöjda med vår utflykt for vi efter några timmar åter till Trosa.

P1010443

Naturvandring på Nynäs 6 juni 2015

På nationaldagen träffades ett gäng på 10-talet personer, för att tillsammans lyssna på fågelsång och studera floran runt Mummerberget på Nynäs tillsammans med amatörornitologen Thomas Ågren och vår ordförande Yvonne Wohlin, tillika örtterapeut. Eftersom våren är sen och många fågelarter haft problem att skaffa föda, var vi oroliga för att inte mycket skulle komma i vår väg.  Men så snart vi kom in i parken kunde vi uppsnappa såväl härmsångare, som bofink och svartvit flugsnappare.

DSCN2954Yvonne kunde berätta om Linné och smultron – vars bär han var så övertygad om hade botat hans svåra gikt (podager) att han ärade den med en egen skrift Om smultron, som utkom 1772 och sedan sexfaldigade priset på smultron!
Röllika, groblad och blåbär var andra medicinalväxter som kom i vår väg på berget. För övrigt hjälpes vi åt att identifiera floran i stort som frodas på Mummerberget: getrams, tjärblomster, mandelblom, te-veronika, jungfrulin, liljkonvaljer, gråfibbla, gökärt, blåsuga, tulkört m.fl.

DSCN2955

Däruppe kunde Thomas även identifiera lövsångare, trädpiplärka, steglitsa och nötväcka. Näktergalen, som brukar vara ett dominerande inslag på Nynäs så hör års, hade tydldigen flytt blåsten och kylan för av honom hördes inte en strof medan trädgårdssångare och gärdsmyg stannat kvar i parken.  Utsikten från den högt belägna plats, där ett lusthus förr låg var bedårande.
DSCN2958

I den restaurerade köksträdgården slog vi oss sedan ned och åt ur vår medhavda kaffekorg – i solsken Där fanns även Yvonnes favorit nässlan – en av våra förnämsta medicinalväxter med hela 21 aktiva ämnen – som tillhör det mest näringsrika floran kan uppvisa.  Sedan skildes våra vägar, för det fanns mer att uppleva på Nynäs, såväl utställningar som öppet café och plantbutik.

Text: Yvonne Wohlin                     Foto: Ann-Marie Jönsson

 

Lustfylld vårstädning på Nergården i Sund/Vagnhärad 18 april 2015

P1010412

Vi fick en fantastisk dag i vårsolen på Nergården i lördags. Ungefär 20 glada trädgårdsvänner anlände och arbetade under några timmar med att städa undan vintern vid Nergårdens entré och på den vackra sluttningen ner mot Sillen. P1010422

Vi räfsade, röjde sly, plockade nerfallna grenar, etablerade en örtagård och planterade en rad med vackra rosor utmed huvudbyggnaden.

P1010421

P1010428

Under tiden försågs vi med hembakade kakor, kaffe och juice och när arbetet nästan var färdigt fick vi en mättande, god grönsakssoppa med hembakat bröd och ost. Till kaffet belönades vi också med underbar sång av Niklas Andersson. En spektakulär avslutning på en tillfredställande dag. Det ska bli roligt att följa växternas utveckling under de evenemang som Nergården kommer att ha i sommar.

P1010434

Pelargonutfärd till Sune Trygg i Tungelsta 9 april 2015

Sune Trygg i Tungelsta

Den 9 april var vi ca 15 personer som for i samlad trupp från Vagnhärads Järnvägsstation till pelargonernas himmelrike i Tungelsta i södra Stockholm. Väl på plats tillstötte ytterligare några personer för att ta del av den färgprakt som ett helt hav av pelargoner uppvisade. Sune Trygg var på plats och visade stolt upp sina rariteter i form av manshöga pelargoner som blommade för fullt i den fuktiga växthusvärmen. Vi fick se årets pelargonstickling som heter Oxarv och som vi ska försöka driva till fulländning till skördemarknaden i augusti. När vi var mätta på att titta på och handla pelargoner fortsatte vi till Tungelsta station där årets sedvanliga pizza intogs i den engelskt inspirerade puben. Både gott, trevligt och prisvärt.

Årsmöte 2015  15 Februari 2015

Vårt odlingsår börjar i år med årsmötet som hölls den 15 februari. Ett 40-tal medlemmar hade mött upp i Naturdesigns lokaler på söndagseftermiddagen. Yvonne Wohlin höll i ordförandeklubban och påminde om den förlust som drabbat föreningen när vår vice ordförande Ulla Jeborn hastigt gick bort. Ulla hade under många år varit en god kamrat och gjort en en stor ideell insats för att sprida trädgårdsglädje.

Yvonne Wohlin, ordförande och Solveig Zakrisson. sekreterare.

Som ny kassör valdes Annika Haaga efter Ann-Marie Jönsson som avgick efter 11 år i styrelsen, Britten Backman som tidigare varit ersättare ingår nu som ordinarie ledamot i styrelsen. Nya ersättare blev Yvonne Erlandsson och Marianne Jacobi. Årsmötet utsåg också en hemsidesansvarig Marianne Cederwall, som också skall ingå i styrelsen.

Ann-Marie Jönsson blev avtackad av ordföranden som överlämnade blommor från föreningen och tack från styrelsekamraterna. Ann-Marie började som ersättare i styrelsen 2004, har varit vice ordförande och ordförande och senast kassör sedan 2011.

Solveig Zackrisson och Yvonne Wohlin tackar Ann-Marie.

Efter årsmötesförhandlingarna bjöds på kaffe och smörgås och tillfälle att mingla och prata trädgård.

Nya i styrelsen Marianne Jacobi i mitten, Marianne Cederwall till höger.

 

 

 

 

Ett berg av hemgjorda smörgåsar.

 

 

 

Nu vidtog kvällens kulturinslag, Gitte Jutvik berättade om en resa hon gjort till S.t Petersburg och Vavilovinstitutet. Där finns världens äldsta och fortfarande största genbank innehållande framförallt frukter och bär.

Vavilovinstitutet bildades 1924 av Nikolaj Vavilov, en botanist som tidigt insåg vikten av att bevara gamla arter som höll på att försvinna.

763babd987584f17891fa9f8a30d39a9                   Gitte Jutvik                                                    Foto:Jan Jeborn

Som avslutning förrättades dragning på de lotter som sålts under eftermiddagen. Vinster var en stor orkidé, vackra primulor, böcker och fröer.

Text och foto: Ann-Marie Jönsson

ATT TÄVLA I TRÄDGÅRD

Många av oss som gillar trädgård följde med stort intresse SVT:s program Trädgårdskampen. 10 amatörodlare med passion för trädgård fick ett fält uppdelat i odlingslotter och fick som uppgift att att skissa upp förslag till hur de under vissa givna förutsättningar skulle kunna åstadkomma ett vinnande slutresultat.  Tävlingen pågick från juni till september. De tre domarna, alla kända trädgårdsprofiler, korade varje vecka en vinnare och en som måste lämna tävlingen.  I finalen återstod tre deltagare.  Vinnare blev
Tony Johansson, tvåa Jessica Lyon.

Den här kvällen, den 15 oktober, hade vi glädjen att lyssna på Jessica som berättade först om sitt eget intresse för odling och visade vackra bilder på frodiga grönsaker i ordnad oordning.  Läs hennes blogg
Jessica Lyon/odlarbloggen.

Efter en liten paus med mingel och frukt fortsatte Jessica med att berätta om hur hon upplevde tävlingen. Två dagar per vecka vistades deltagarna i Skåne och skulle åstadkomma resultat under ständig närvaro av fotografer och ljudtekniker. Det vi inte ser från TV-soffan. Hon berättade om en god gemenskap, trots att de fick uppleva att gruppen minskade undan för undan.


 

Mingel i pausen

Jessica Lyon

                                           Fin miljö hos NaturDesign.

Text och foto: Ann-Marie Jönsson

EVERGREENS I VÄXTHUSET

När höstmörkret börjar lägga sig vill man slösa med ljus. 40 personer samlades den 5 oktober i Nora trädgård för att njuta av massor med levande ljus och musik. 

Truesax består av Ingrid Reuterdal-Román,
Eva Rosén-Lundqvist,
Ingrid Brandin och Ewa Fellnert.
Inne i växthuset fick vi njuta av deras framträdande.

Text o foto: Ann-Marie Jönsson

Kulturfredag på Nynäs

Höstens aktiviteter inleddes den 12 september med ett heldagsbesök vid Nynäs slott. Vi besökte slottet, Orangeriet, Glashyttan, Terapiträdgården och köksträdgården. Ett späckat program.

Vår guide Pontus Carlweitz berättade om slottets historia från att det byggdes på 1600-talet av familjen Gyllenstjerna till att Södermanlands läns landsting tog över Nynäs slott från familjen Gripenstedt 1984.

Vår guide Pontus Carlweitz

 

Bilden av det gamla kopparsticket är dålig, men visar att slottet från början var mindre, men också att vattnet då på 1600-talet gick mycket längre upp mot slottet än i dag.

 

 

En liten detalj av den stora   väggmålningen    som visar paret Gyllenstiernas guldbröllop.  En pampig målning av hela familjen

 

Vi såg också det stora slottsköket som användes fram till 1950-talet med rummet intill köket som beboddes av den sista husföreståndarinnan ända till 1950-talet.

Det hade nu blivit lunchtid, den medhavda matsäcken intogs på terrassen vid Orangeriet.  Denna magnifika byggnad som byggdes 1907 för att kunna förvara lagerträd och ömtåliga träd är nu café (inte öppet denna dag) och trädgårdsbutik.

Trädgårdsbutiken i Orangeriet fick besök av flertalet och sedan var det Glashyttan som stod i tur. Jesper Eklund heter glaskonstnären och där var en liten utställning av hans alster. Nästa programpunkt var Terapiträdgården, Christina Sjölander berättade om verksamheten som drivs av landstinget. Hit kan läkare hänvisa personer som efter ofta långvarig sjukskrivning behöver stöd för att återhämta sig och återvända till arbetslivet. En unik verksamhet som inte finns i hela landet.

Jesper Eklund

Christina Sjölander

Till slut blev det ett kort besök i köksträdgården. Den har funnits i olika skepnader ända sedan 1600-talet. Deltagarna hade fått en dag fylld av intryck, från 1600-talets borg, storvulenheten vid förra sekelskiftet, myllret av arbetsfolk under första delen av 1900-talet till dagens Nynäs med rehabilitering och rekreation.

Text och foto: Ann-Marie Jönsson

Final i pelargontävlingen!

Trosa Skördemarknad är traditionsenligt förlagd till sista söndagen i augusti. Där säljs egna tillverkade eller odlade produkter. Torget och Östra Långgatan var fyllt av marknadsstånd denna soliga sensommardag.  Vårt stånd intill biblioteket hade inga produkter till försäljning, men visade upp en rad av praktfulla röda pelargoner. Dags att utse vinnarna i årets pelargontävling.

Årets pelargon heter Ålands-Lasse, en zonalpelargon med enkla, röda blommor. Sticklingarna hämtades i april hos pelargonodlaren Sune Trygg i Tungelsta, det var alltså ett likvärdigt material för alla deltagare. Resultatet blir ändå så skiftande, det är alltid lika fascinerande att se olikheten trots att alla lagt ner möda och omtanke.

Vår domare var Marie Olsson, hon har inget mot att kallas Pelargontanten, med stor kunskap om odling av pelargoner. Hon ses här nedan till höger i samspråk med Gunilla Wennerlid, som under flera år var vår domare, när vi hade en liknande tävling om fuchsior.

Domaren utser första- och andrapristagare, dessutom får allmänheten tillfälle att rösta på sin favorit. Det brukar bli likartade resultat , alltså fick nr 12 både domarens och allmänhetens röst.  Förstepristagare blev Thomas Ågren. Thomas blomma var stor och praktfull. Andrapris fick Kent Halvardsson med nr 10, en inte fullt så stor blomma, men som uppfyllde alla de krav en domare bör ställa om växtsätt och att inga små skönhetsfel får finnas. Dessutom lottades en vinst ut bland de röster som getts till förstepristagaren.  Nedan ses glada vinnare.

Nedan till vänster ses priserna, till höger registrerar Ulla de inlämnade tävlingsex. Obs, blomma och den som registrerar sig hör inte ihop.

 

 

 

 

 

 

Styrelsen var på plats för att informera om vår förening och att sälja lotter. Våra sponsorer hade välvilligt skänkt oss fina vinster med trädgårdsanknytning.

Text och foto: Ann-Marie Jönsson

Nystart i gammal trädgård

Nergården Sund är vackert belägen vid sjön Sillen. För drygt ett år sedan tog Niklas Andersson och Johan Eriksson över gården och har börjat ett gigantiskt arbete med att restaurera trädgården och skapa en mötesplats och möjlighet till olika aktiviteter med en utomhusscen.  De har också ett litet bed and breakfast.

Ett 30-tal medlemmar i Trosabygdens Trädgårdssällskap tog vara på tillfället att se gården och lyssna på Niklas som beskrev deras tankar och förväntningar.

Den stora gräsmattan framför utomhusscenen är hela 2000 kvm. Utsikten är magnifik.

 

I väntan på att alla skulle samlas

 

 

 

 

Niklas, som entusiastiskt och underhållande beskrev det gigantiska arbete som han och Johan tagit på sig.

 

 

 

Huvudbyggnaden, som är familjens bostad.  Dessutom fanns flera mindre hus .

Text och foto: Ann-Marie Jönsson

Besök i Tallstugan

Värmeböljan fortsätter, som tur är kommer ett och annat skyfall. Den 6 augusti var Ulla Österberg värd för vårt besök.  Ulla är en mångsysslare som bor i ett båtsmanstorp med anor från 1700-talet i Hölö. Där finns får, höns och gäss, en väl inhägnad köksträdgård och växthus. Ulla bereder fårskinnen och skapar många vackra alster, bl.a. de fårskinnstofflor som sågs uppradade under taket i hantverksboden. Deltagarna fick köpa ägg som var garanterat färska och ekologiska. Friare höns lär inte finnas. Ja de var förståss inte vilda, men deras utrymme var mycket stort.

Blomsterprakt vid verandan

Ulla i samspråk med vår ordförande.

 

 

 

 

 

Fåren som gick i hagen, hönsen på tomten och tomaterna som svällde i växthuset, ulltofflorna i taket.   Verkligen en mångsysslare.

Text och bild: Ann-Marie Jönsson

Trädgårdsbesök i Clematisträdgård.

Det blev åter igen en varm dag med 29 grader när vi besökte Birgitta och Leif Wastenson i deras prunkande trädgård i Gisekvarn.

Här bor paret Wastenson sedan 1984 under sommarmånaderna. I år skedde utflytten redan i vintras eftersom deras fastighet vid Farsta Strand utförde stambyte .

Trädgården består i grunden av en gräsmatta som har många oregelbundna öar och rabatter med många spännande växter vackert komponerade. Runt tomten har man varit tvungen göra ett högt viltstaket för att hålla traktens djurbestånd utanför. Det är dock inget som skämmer då det slingrar sig fullt med klätterväxter vackert som skydd.

Tomten är ganska fuktig och kylig, framför allt på vinter vår så Birgitta väljer plantor för zon 4-5, vilket förvånade oss denna varma sommardag.

Här finns också fruktträd, bärbuskar samt grönsaksodlingar förstås. Men huvudsakligen är det clematis och rosor som dominerar.

Vi 15 som gjorde trädgårdsbesöket fick ett litet uppdrag av värdfolket. Det visade sig att man hade grävt och gjort om i trädgården och flyttat plantor hit och dit men inte hunnit med namn etiketterna på växterna, så vårt uppdrag var att hjälpa till med rosornas och clematisarnas namn. Det var en ny lek! Alla etiketter kom på plats.

Bägarranka

Text o bild; Ulla Jeborn

Trädgårdsprat på Nora Trädgård.

Det andra besöket på Nora Trädgård och som också blev det sista trädgårdspratet för den här säsongen handlade  om gräs.  Som vanligt berättade trädgårdsmästaren Johan Pettersson intressanta saker om den utav våra tidigaste växter, gräset. På handelsträdgårdarna finns en uppsjö av olika grässorter för trädgårdsplanteringar. Japansk starr är en bra sort, Blodgräs, ett ca 40 cm högt vackert gräs med lite röda blad, Blåsvingel, Jättetåtel och ett vackert sirligt Silvergräs  är några andra trevliga sorter. Även Papyrus som också är ett gräs har  paraplyformade ax, mycket dekorativ. Sen finns förstås det ståtliga Elefantgräset som kräver sin egen plats. Johan poängterade att man bör undvika Randgräs som sprider sig lite mycket.

Olika grässorter


När det gäller gräsmattor och sådd av gräsfrön ska man helst inte så senare än juni månad och ej före 15 augusti. Vill man köpa färdig gräsmatta är risken stor att detta gräs sprider sig till  dom egna rabatterna. Både Brita och Johan rekommenderade en bok ”Planting” av författarna Piet Oudolf & Noel Kingsbury. Den har många vackra bilder med förslag hur grässorter kan planteras, och den har också fina bilder tagna från samma trädgårdsdel fast under olika tidpunkter under året, vilket kan vara intressant.
Vi avslutade den ljumma eftermiddagen med en rundtur i den vackra handelträdgården tillsammans för att se hur Brita planterat olika grässorter.


 

Text o foto: Ulla Jeborn

 

Trädgård och arkeologi

Sommarprogrammet fortsätter med aktiviteter utomhus. Vi har ett fint samarbete med Aradis, Forn- och medeltidsföreningen. Deras ordförande Anette Färjare guidade oss till en hällristning från bronsåldern. I 3000 år har den funnits och kunnat beskådas av det fåtal människor som hittade till den.
I dagens rörliga samhälle klarar den inte all u ppmärksamhet utan hotas att försvinna, den är alltså sen tio år tillbaka övertäckt. Anette kunde ändå hjälpa oss att tänka tillbaka till en tid utan skriftspråk. Enligt den avbildning som fanns på täcket är det många båtar man ser, mängder av skålgropar som är solsymboler, andra figurer som kan föreställa människor eller vilda djur.

Några av besökarna samlade runt Marianne Cedervall och Anette Färjare.

Trakten runt Karlberg i Vagnhärad är rik på fornlämningar, människor har levt här i tusentals år. Blombacka är ett torp från slutet av 1800-talet, vackert beläget i en sluttning. Här bor numera Marianne Cederwall, som lagt ner mycket arbete och en stor entusiasm att skapa en modern torpträdgård. Här fanns allt, gamla fruktträd och bärbuskar, ett modernt växthus och pallkragar med alla de grönsaker hushållet behöver.  Och inte minst vackra rosor, en underbar rosa fläder som alla beundrade och fina planteringar. Vi var ett 30-tal medlemmar som mött upp till denna kombinerade inspirationsdag.


Växthuset                                                              Vackert på verandan

Rosor och clematis klättrar

Text och foto:Ann-Marie Jönsson

Mingel på rosens dag.

Igår den 2 juli var vi hos Britten Backman i hennes fantastiska rosenträdgård. Antalet rosor är inte riktigt officiella men antalet närmar sig 400 strecket. Vädret var ju som det varit den sista tiden både sol och regn, varmt och kallt blandat. Men för rosornas skull ändå ett tämligen bra år.
Rosorna konkurrerar med många tallar och en del bergknallar. Rådjur finns det gott om och Britten blandar olika extrakter för att få behålla rosenknopparna.

Madam Hardy
Ledah

Från klockan 11 till klockan 15 var det en strid ström av besökare och många hade kaffekorg med som kunde avnjutas på många fina platser.

Hurdahl
Monstead Wood

 

 

Madam Boll

Text o bild: Ulla Jeborn

Försommarkväll på Jägarhult

Jägarhult är ett gammalt jägarboställe under Tullgarn, otroligt vackert beläget  på en stor tomt som sluttar ner mot Norasjön i Vagnhärad. Där bor numera Mats Eriksson som väl tagit vara på den gamla miljön och skapat en vacker trädgård, gamla träd och buskar, nya och gamla perenner i rabatt och krukor, grönsaksland och växthus

Vi var ett 25 tal personer som mött upp den 12 juni, flera dagars solsken hade kulminerat och övergått till kraftiga regnskurar. bättre för grönskan än för den medhavda kaffekorgen. Men vi trängdes under parasoll och paraplyer.


 

Innan regnet kom visade Mats oss trädgården.


 

 

Gullregnet var magnifikt, kolkwizian vid husgaveln stod fint mot bakgrunden

Text och foto: Ann-Marie Jönsson

Vi möter våren

Det var en tapper skara, som i lördags dök upp vid Tullgarn för att tillsammans med Mats Eriksson beskåda de rara och spektakulära Skunkkallorna. Tack vare de svala nätterna blommade de nu för fullt. Gruppen promenerade sedan skogsvägen ned till Sörsjön och Drottning Viktorias källa, där den medhavda matsäcken intogs.

Lysichiton americanus / Skunkkalla

Text:Yvonne Wohlin   foto: Anders Bodin

Vårfägring i Nora Trädgård

Våren har kommit tidigt i år, Nora Trädgård var fylld av vårens blommande utplanteringsväxter.  Sortimentet blir allt större för varje år. Föreningens medlemmar var inbjudna att tillsammans arrangera sina egna krukor. Brita Zettergren gav tips om vad man kan placera utomhus och visade vackra kombinationer. Lite om skötsel och jordkvaliteter blev det också.

 

Brita informerar, på bordet penséer, primula, perenner som alunrot och löjtnantshjärta och inte minst den viktiga gödseln.

Dagens sommarvärme höll sig kvar i den tidiga kvällen. Det var skönt att sitta ute och lyssna på goda råd i ibland alla dessa blommor. Sedan vidtog val av växter för plantering i medhavd eller nyinköpt kruka.

Text och foto: Ann-Marie Jönsson

 

Pelargoner i Tungelsta

Inför vår pelargontävling brukar vi hämta sticklingarna direkt hos odlaren.  I år tog vi med detta i programmet för att alla skulle få chansen att se en plantskola där allt sker från grunden.  Uruselt väder den 9 april, men i Sune Tryggs växthus i Tungelsta var det varmt och skönt.  Vi fick en genomgång av hur de tar fram nya och gamla sorter.

Våra förbeställda plantor var i fantastiskt fin form.  Tyvärr går det inte att ansluta till tävlingen nu, anmälningstiden har för länge sedan gått ut. De som anmält sig till att vara med har nu 20 veckor på sig att få fram sin allra vackraste pelargon och chans att vinna både genom vår domares utslag och allmänhetens röstning.

Pelargoner så långt ögat når.

Text och bild Ann-Marie Jönsson

En ros är en ros……

 

Göte Broberg
Göte Broberg

Torsdagen den 13 mars hade vi besök av trädgårdsmästaren och rosexperten Göte Broberg, som har sin handelsträdgård Löta Handelscentrum i Ärla nära Eskilstuna. Det var många som kommit för att höra om en av de äldsta kulturväxterna i vår tid. Rosa multiflora och japansk klätteros hör till de äldsta. Vi pratar då om 500-700 000 år sedan. Fossila fynd har bestämts till 20-25 milj år.

1867 kom den första te-hybrid rosen, La France, 1875 den första polyantarosen. Den gammaldags rosen var ofta en vedartad rejäl doftande buske som bara blommade en gång per säsong.
Tyvärr försvann ofta dofterna på de nya roserna. Detta försöker man med förädling att återfå i nya rosor. Vägen är lång, det tar minst 5 år till en ny ros.

Göte beskrev också olika förökningsmetoder.
1. Okulering….ett årsskott skärs bort, ett snitt görs i stammen och     ögat sticks in och förbinds med en gummilapp.
2. Sticklingsförökning……ett halvt vedartad stambit sticks ner 2/3 i jorden.
3. Frösådd.

Del av pupliken

Vi fick se många vackra rosor på bild och höra deras historia. Och Göte gav många bra tips om sorter i olika miljöer.
Rosor kan ju också få en del angrepp och sjukdomar och där fick vi lite tips. Mjöldagg—- behandla  med bikarbonat. Svartfläcksjuka—– plocka bort angripna blad. Rosrost, drabbar ofta äldre rosor—- plocka bort blad. Barkfläcksjuka—- beskär hårt, behöver näringsrik jord, lera även sand.

Mötet avslutades med lottdragning och det blev några stycken som hade turen på sin sida. En vann en ros, de andra fina böcker. 

Rosvinnare

 

Ytterligare en vinnare
Ytterligare en vinnare

Text och foto: Ulla Jeborn

Årsmöte 2014

I söndags var det dags för vårt årsmöte igen. Årsmötet för 2013 hölls detta år för omväxlings skull i Kvarnen, vilket är en trevlig och trivsam lokal. Detta kanske bidrog  till det höga antalet deltagare.

Medlemmar på årsmötet

Före de sedvanliga årsmötesförhandlingarna fick vi se hur Petra och Charlotte, floristerna från Åsbacken,  arrangerade vackra och mycket annorlunda blomterdekorationer. De flesta med tulpaner och små vårlökar, men även mossa och bladlösa kvistar från skog och trädgård. Mycket vackert.

Petra och Charlotte
Nejlikkomposition

Därefter bjöd föreningen på smörgås, kaffe och liten kaka. Under tiden vi mumsade kunde man teckna sig för en lott i lotteriet. Vinsterna bestod naturligtvis av de vackra blomstergrupperna som floristerna åstadkommit. Mycket uppskattat. Vem blir inte glad av en stor blomsterbukett!

Hög och låg blomteruppsats

Ordförande för årsmötet var  Birgitta Lerjeryd, som hjälpt oss många gånger tidigare, vilket vi är mycket tacksamma för. Några förändringar blev det i styrelsen i år. Vår sekreterare Vivianne Svanborg, som varit med i styrelsen i massor av år avgick och blev ersatt av Solveig Zakrisson. Vivianne blev avtackad med blommor och presentkort. Även Liv Ersin som varit ersättare avgick och blev ersatt av Britten Backman på denna plats. På den andra platsen som ersättare har vi Kristina Dall, som vi hälsar ny styrelsen.
Samtliga i valberedningen bad att få avsäga sig uppdraget och trots långvarit sökande har vi till dags datum ej hittat några ersättare. Således finns det platser för frivilliga.

 

Gren med mossa och lökar
Svävande vårlökar

Text och foto: Ulla Jeborn

Träff för nya medlemmar

De medlemmar som tillkommit under 2013 inbjöds till en träff den 4 mars för att träffa styrelsen och bli informerade om föreningens verksamhet. Ett tiotal av de nytillkomna hade tackat ja till inbjudan. Efter en presentationsrunda visade Ulla Jeborn ett bildsvep och berättade om föreningens verksamhet under det gångna året. Det var många vackra bilder från våra trädgårdsbesök och aktiviteterna på Garvaregården och Trosa marknad och besöket på Askö i maj.

Yvonne Wohlin presenterade sedan programmet för den närmaste tiden och uppmanade till att delta i pelargontävlingen och att skicka in bilder som vi tänker visa på hemsidan för att visa hur långt våren kommit i våra trädgårdar.

Text och foto Ann-Marie Jönsson