Program för trädgårdsåret 2022

Här kan du ladda ned programmet som PDF.

Följ oss även på Facebook/Trosabygdens Trädgårdssällskap

Årsmöte 

Årsmötet ska, enligt föreningens stadgar, hållas senast den 28 februari. Med anledning av den ökade smittspridningen samt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten har styrelsen beslutat att flytta fram årsmötet till söndagen den 27 mars 2022, kl 14.  Kallelse och handlingar kommer att skickas ut i början av mars. Välkomna!

Söndag 13 mars

PELARGONTÄVLINGEN

Nu är det dags att beställa sticklingar inför årets pelargontävling – för dom som så önskar! Vilken pelargonsort det blir i år vet vi ännu inte, men priset är fortfarande 50 kr per stickling. Meddel-ande om när och var du kan hämta din beställning skickar vi ut när leverans har skett. Vårda plantorna ömt fram till finaldagen, som äger rum i samband med Trosa skördemarknad i augusti.

Gör din beställning senast 2021-03-13 på info@trosatradgard.se.

Söndag 27 mars, kl 14

ÅRSMÖTE – Pensionärernas hus, Smäckbrogatan 27, Trosa

Årsmötet ska, enligt föreningens stadgar, hållas senast den 28 februari. Med anledning av smittspridning samt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten beslutade styrelsen att senarelägga årsmötet. Efter sedvanliga mötesförhandlingar får vi lyssna till Lena Wistrand från Studiefrämjandet som talar om ’Tusen trädgårdar’. Därefter fika samt lotteri med fina vinster. Välkomna!

31 mars – 3 april 

NORDISKA TRÄDGÅRDAR, Älvsjömässan – Information finns på www.nordiskatradgardar.se.

April 

HÄMTNING AV GÖDSEL – Ola Olsson, Ytterstene gård, Västerljung 

Denna aktivitet är beroende av vårens ankomst och när markerna är körbara. Du hämtar själv din gödsel – som är gratis – och tar med för ändamålet egna verktyg. Tänk på att gödsel är tungt så anpassa ämbar och påsar därefter. Dag för hämtning meddelas senare.

 

Lördag 2 april, kl 14 

EFTERTANKE OCH MILJÖTÄNK I VARDAGEN – Åke Pettersson, Västerljungs Blommor 

Åke pratar med oss om miljötänk och vikten av eftertänksamhet i vårt odlande, och hur vi bäst hanterar den goda jorden. Växthusen hålls öppna under dagen så det finns möjlighet att handla. Ta med fikakorg! Se instagram: vasterljungsblommor.
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-03-26 på info@trosatradgard.se. 

Maj, juni, augusti – ÖPPEN TRÄDGÅRD 2022

Gå på upptäcksfärd i Sörmländska trädgårdar i sommar. Trädgårdarna är öppna den 7 maj, 6 juni samt 6 augusti, kl 10-17. Några trädgårdar har öppet även andra tider.
Ytterligare information finns på www.besokstradgardar.se. 

Lördag 7 maj, kl 10

VÅRFÄGRING PÅ LÅNESTAHEDEN, Vagnhärad

Kultur- och blomstervandring på Lånestahedens naturskyddsområde tillsammans med kunniga guider. Lånestaheden är ett naturreservat – Natura 2000 – och är ca 30 ha stort. En riktig naturpärla i hjärtat av Vagnhärad. Berggrund av kalksten gör att flera sällsynta växter trivs här. Lånestaheden är också ett av de rikaste fornlämningsområdena i Södermanland. Vi hoppas på vackert vårväder, men kläder efter väder gäller som alltid. Ta med kikare och fikakorg!
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-05-02 på info@trosatradgard.se.

Lördag 21 maj, kl 11-13 

STICKLINGMARKNAD, Garvaregården, Trosa

Under marknaden på Garvaregården får du som medlem möjlighet att sälja egna sticklingar. Du måste ta med eget bord och ev annan utrustning du behöver. Vill du inte själv sälja kan du skänka till föreningens försäljningsbord. Vi tar tacksamt emot – vinsten tillfaller då föreningen.
Anmäl deltagande senast 2021-05-14 på info@trosatradgard.se. 

Onsdag 15 juni, kl 18

TRÄDGÅRDSBESÖK – Greger Tidlund, Solberga Åbo, Vagnhärad

Greger guidar oss runt i sin trädgård i Solberga, som är en kuperad skogstomt där många terrasseringar skapats. Här finns växthus, mängder av grönsaker, blommor, buskar och udda träd. Ta med fikakorg!
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-06-10 på info@trosatradgard.se. 

Lördag 18 juni, kl 08-20 

TRÄDGÅRDSRESA TILL WIJ TRÄDGÅRDAR, Ockelbo (28 mil, ca 3 tim resa) 

På bara några år har Lars Krantz skapat en trädgårdsoas i en odlingszon (5) som inte är den mest fördelaktiga. Wij trädgårdar i Ockelbo är ett trevligt utflyktsmål med stora odlingar, och många olika typer av trädgårdar. Här finns även hotell, serveringar och flera butiker. Utflykten kostar 700 kr och i priset ingår buss Trosa-Wij tor, lunch, inträde och guidning. Begränsat antal deltagare – så först till kvarn! (Medlemmar har förtur). Läs mer om Wij trädgårdar på www.wij.se. Efter anmälan får du ett betalningsunderlag som ska vara betalt senast den 15 maj.
Vi behöver din anmälan senast 2022-05-01 på info@trosatradgard.se. 

Lördag 2 juli 

ROSENS DAG – Idag är det Rosens dag och Rosa har namnsdag! Rosens dag är en samverkan mellan Svenska Rosensällskapet, Programmet för Odlad Mång-fald (POM) och GRO Plantskolor i syfte att öka intresset för och kunskapen om rosor. Se information på www.rosensdag.org och www.svenskros.se. 

Lördag 13 augusti, kl 14 

TRÄDGÅRDSBESÖK – Paulina Alesand, Lövsund, Tystberga 

Vi gör en rundvandring i Paulinas odlingar när hon berättar om sin verksamhet. Här odlas framför allt snittblommor i två stora växthus och även på friland. Ett hållbart odlande och försiktighet med hur jorden brukas är viktigt i verksamheten. Besöket tar ca 1-1,5 tim. Ta med fikakorg! Se instagramkonto: paulina.velobloom.
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-08-06 på info@trosatradgard.se. 

Söndag 28 augusti, kl 10-16 

FINAL I PELARGONTÄVLINGEN, Garvaregården, Trosa 

Förhoppningsvis har sticklingarna vi köpte i mars hunnit växa till sig, och att alla pelargon-fantaster är redo för den spännande finalen. Under Trosa skördemarknad den 28 augusti röstar publiken fram den vackraste pelargonen och vinnaren utses. Vi hoppas alla som köpte sticklingar i mars vill delta i finalen. Fina vinster väntar!
Anmäl deltagande senast 2022-08-21 på info@trosatradgard.se. 

Torsdag 8 september, kl 14 

TROSAS PARKER OCH GRÖNOMRÅDEN – Parkingenjör Maria Johansson, Trosa kommun 

Maria tar oss med på en vandring bland parker och planteringar i centrala Trosa, och berättar om planeringen av stadens grönytor och hur val av växtmaterial bestäms. Vandringen beräknas ta 1-1,5 tim så tag på de bekväma skorna! Om vädret tillåter avslutar vi med en fikastund i Punschparken.
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-09-01 på info@trosatradgard.se.

 

Söndag 9 oktober, kl 10-12 

LOKALT ODLAT – Johanna Blom, Nya Industrivägen 3, Vagnhärad (bredvid Trosa Möbler). 

Nystartat lokalt företag 2021 som odlar och säljer kryddor, sallat, mikrogrönt samt flera andra lokalt odlade produkter. Johanna berättar om sin verksamhet och hur odling av grönsaker i ett hydroponiskt system fungerar. Johannas instagramkonto /LokaltOdlat

Under dagen medverkar även trädgårdsmästare Natalia Nunez, som framför allt odlar snittblommor i sitt företag ’Den goda floran’ i Gnesta. Idag kommer hon främst att prata om skadedjur och bekämpning. Se www.dengodafloran.se.

Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-10-02 på info@trosatradgard.se.

Måndag 21 november, kl 16-18

SKAPA EN EGEN JULDEKORATION – Hanna Hofman-Bang, Vackebol gård, Västerljung 

Hanna är en mångsidig trädgårdsmästare, som konsulterar, ritar och anlägger trädgårdar. Idag åker vi till hennes växthus i Västerljung för att skapa egna juldekorationer efter tycke och smak. Allt material finns som behövs för vårt pyssel samt fika. Kläd dig varmt, då vi arbetar i växthuset. Kostnad för material och fika är 500 kr, som betalas på plats. Titta in på hennes instagramkonto för mer info ekobangbang.se. 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-11-12 på info@trosatradgard.se.