Program 2021

ÅRSMÖTE 

Årsmötet ska, enligt föreningens stadgar, hållas senast den 28 februari. Med anledning av råd och rekommendationer från såväl regering, myndigheter som vårt eget förbund, Riksförbundet Svensk Trädgård, har styrelsen beslutat att preliminärt flytta årsmötet till söndagen den 13 juni 2021.

Fortlöpande information kommer att delges medlemmarna om årsmöte och övriga aktiviteter. Tills vidare är alla sammankomster av inomhuskaraktär framflyttade. Vi förutsätter att planerade utomhusaktiviteter ska kunna genomföras enligt programmet. Följ informationen här på vår webbplats, på Facebook, utskick via e-post och brev, m m.

TRÄFF FÖR NYA MEDLEMMAR 

Årets första aktivitet, förutom årsmötet, brukar vara en informationsträff med nya medlemmar. En kväll då vi informerar om föreningen, dess syfte och olika aktiviteter, samt och inte minst, att efterhöra vad man som medlem förväntar sig och önskar i form av aktiviteter, sammankomster, föredrag, m.m. Denna informationskväll flyttar vi fram till dess vädret möjliggör en träff utomhus.

Kalender

Mars 15

PELARGONTÄVLINGEN IGEN!

 

Dags att anmäla deltagande i vår populära pelargontävling. Anmälan görs på vår e-postadress där du också anger hur många sticklingar du vill ha, som kostar 50 kr st. Efter anmälningstidens utgång får du meddelande om när och var du kan hämta din beställning. Vårda plantorna ömt fram till det är tävlingsdags i augusti. Förhoppningsvis kan det ske under Trosa skördemarknad.

 

Anmäl deltagande senast 2021-03-15 på info@trosatradgard.se 

 

Mars 25-28

 

NORDISKA TRÄDGÅRDAR  –  digital mässa
Information finns på www.nordiskatradgardar.se

 

April

 

HÄMTNING AV GÖDSEL, Ola Olsson, Stene gård, Västerljung 

 

Denna aktivitet är beroende av vårens ankomst och när markerna är körbara. Du hämtar själv din gödsel – som är gratis – och tar med för ändamålet egna verktyg. Tänk på att gödsel är tungt så anpassa ämbar och påsar därefter. Dag för hämtning bestäms i samråd med lantbrukaren och meddelas på webbsidan någon vecka innan.

 

Torsdag 15 april, kl. 16

 

NORRLÖTS HANDELSTRÄDGÅRD, Norrlöts gård 1, Enhörna 

 

Idag besöker vi Norrlöts handelsträdgård i Enhörna utanför Södertälje. Vi får en guidad tur genom anläggningen, och framför allt växthusen. Här har vi möjligheter att botanisera bland såväl växter, som i antikt och kuriosa. Produkter från bl.a Miljögården, Iris och Simply Scandinavia finns att köpa. Vägbeskrivning och ytterligare info finns på www.norrlots.se.

 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2021-04-10 på info@trosatradgard.se

 

Torsdag 29 april, kl. 18-20

 

VÅRFÄGRING, Nora trädgård, Vagnhärad 

 

I trädgården tittar vi på och pratar om växter som klarar den tidiga våren. Vi skapar fina planteringar i medhavda krukor – eller varför inte köpa nånting nytt – och får goda råd av Brita. Du betalar på plats för växtmaterial och eventuella krukor. Föreningen bjuder på något gott att äta och dricka.

 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2021-04-23 på info@trosatradgard.se

 

Lördag 8 maj, kl. 09-12

 

GÖKOTTA OCH GÖKÄRT 

 

Mats Eriksson leder oss på en promenad på Tullgarnsnäs med blommor och fåglar i fokus. Kläder efter väder, men stövlar rekommenderas. Ta även med kikare och fikakorg. Däremot kan du inte ta med dig hunden eftersom vi rör oss i kohagarna. Vi samlas på parkeringen längst ut på Näset.

 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2021-05-03 på info@trosatradgard.se

 

Lördag 15 maj, kl. 11-13

 

STICKLINGSMARKNAD, Garvaregården, Trosa 

 

Under sticklingsmarknaden ges våra medlemmar tillfälle att sälja egna sticklingar av perenner, grönsaker, m m. Du får själv ta med bord och eventuell annan utrustning du behöver. Vill du inte sälja själv, kan du skänka dina sticklingar till föreningens försäljningsbord. Vinsten tillfaller föreningen.

 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2021-05-10 på info@trosatradgard.se

 

Söndag 16 maj, kl. 14-16

 

TILLVERKA EGEN JORD ÄR SPÄNNANDE, Skillebyholm

 

Trädgårdsmästare Hanna Saugbjerg
En av de viktigaste faktorerna för att lyckas  med sina rabatter och trädgårds-land är bra jord. Jordens sammansättning, struktur och dess mikroorganismer är avgörande för hur vi lyckas som odlare. Hanna lär oss hur man kan tillverka sin egen jord, oftast av det som redan finns hemma.

 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2021-05-10 på info@trosatradgard.se

 

20 maj
20 juni
8 aug

 

ÖPPEN TRÄDGÅRD 2021

 

Gå på upptäcksfärd i Sörmländska trädgårdar i sommar. Trädgårdarna är öppna den 22 maj, 20 juni, 8 augusti, kl 10-17. Några trädgårdar har öppet andra tider.

 

Ytterligare information finns på www.besokstradgardar.se

 

Söndag 23 maj, kl. 14-16

 

RHODODENDRONFROSSA I OXELÖSUND 

 

Yvonne och Åke Pettersson, Blåbärsvägen 12, Oxelösund 
Här har man, i sin relativt lilla trädgård, lyckats skapa flera intressanta rum, med olika stilar och växter. Det finns en mängd hostor och ett ca 60-tal rhododendron. Det finns också en hel del rariteter som inhandlats på resor och vid trädgårdsbesök. Om vårvädret varit gynnsamt finns stora förhoppningar att plantor och sticklingar finns till försäljning.

 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2021-05-17 på info@trosatradgard.se

 

Lördag 29 maj, kl. 14-16

 

VÄLKOMMEN TILL EN SVENSK JAPANSK TRÄDGÅRD 

 

Margaretha och Klas Roos, Narfes väg 9, Svalsta, Nyköping 
I Nyköping har paret Roos skapat en vacker japansk trädgård. Här finns alla fyra delar en japansk trädgård ska bestå av, som innerstadsträdgården, den torra landskapsträdgården, tehusträdgården samt promenadträdgården.
Välkommen in i denna svenska japanska trädgård. Entréavgift inkl kaffe 40 kr.

 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2021-05-24 på info@trosatradgard.se

 

Fredag 2 juli

 

ROSENS DAG 

 

Idag är det Rosens Dag! Och Rosa har namnsdag. Rosens dag är en samverkan mellan Svenska Rosensällskapet, Programmet för Odlad Mångfald (POM) och GRO Plantskolor i syfte att öka intresset för och kunskapen om rosor. Ut och spana på rosor och känn den ljuvliga doften!

 

Ytterligare info finns på bl.a. www.rosensdag.org och www.svenskros.se

 

Söndag 29 aug, kl. 10-16

 

PELARGONTÄVLING, Garvaregården, Trosa 

 

Förhoppningsvis har sticklingarna vi köpte i mars vuxit till sig, och alla pelargon-fantaster är nu redo för den spännande finalen. Idag ska den skickligaste odlaren av oss utses till vinnare i pelargontävlingen. Förhoppningsvis sker det i samband med årets skördemarknad!

 

Lördag 18 sept, kl. 10-12

 

VAD HETER MINA ÄPPLEN? Garvaregården, Trosa

 

Pomolog Mats Broqvist 
Vet du vilka äppelsorter du har i din trädgård? Har man övertagit en redan uppvuxen trädgård med fullvuxna äppelträd är det inte alltid givet att man känner igen alla sorter. Idag får vi hjälp av Mats för att få svar på våra frågor. Kom till Garvaregården om du vill veta mer om dina äpplen. För en säkrare artbestämning tag med minst 5 st äpplen av varje sort.

 

Anmäl deltagande senast 2021-09-13 på info@trosatradgard.se

 

Lördag 25 sept, kl. 14-16

 

KONSTEN ATT DESIGNA EN TRÄDGÅRD 

 

Trädgårdsdesigner Cilla Mårtenson, Trosa 
Trädgårdens förutsättningar – klimat, jordmån. Trädgårdsrummet – huset, tomten, omgivande landskap, funktioner. Harmoni & kontrast – intressant, utblick, siktlinjer. Färg, form & textur – estetik, hållbar, vacker. Många funderingar och beslut. Ta del av Cillas råd om hur du på bästa sätt planerar, designar och anlägger din trädgård, eller förändrar en redan anlagd tomt. Undvik fel som kan bli kostsamma. Plats meddelas senare!

 

Anmäl deltagande senast 2021-09-20 på info@trosatradgard.se

 

Lördag 02 okt, kl. 10-15

 

DAGS ATT BESKÄRA TRÄDEN 

 

Trädgårdsarkitekt Johan Widoff 
De flesta träd ska beskäras varje år för att behålla sin form, främja tillväxt och att hålla sjukdomar borta. Idag får vi en minikurs av Johan om grunderna i växtbeskärning. Dagen är uppdelad i tre pass: 1. Teori – 2.Fikapaus – 3. Praktisk övning. Bra redskap att ha med sig är vass sekatör, såg som går att vinkla, trappstege (ev långstege) och handskar. Verktyg och stegar kan vara knepigt att frakta. Hör av dig till föreningen så kan vi kanske hjälpas åt. Ta med fikakorg för det blir en lång och intensiv dag. Max ca 15 personer. Plats meddelas senare!

 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2021-09-27 på info@trosatradgard.se

 

Lördag 16 okt, kl. 13-15

 

ÄT OCH ODLA DIG TILL HÄLSA 

 

Åke Truedsson, Tomtaklintskolans aula, Trosa 
Åke är en välkänd profil, särskilt för de som odlar vitlök och tomater, och var under många år ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård. Idag får vi lyssna till Åke då han lär oss äta och framför allt odla sådant som är bra för vår hälsa. Låt dig inspireras av en sann trädgårdsentusiast. Kom och ta del av Åkes mångåriga erfarenhet av odling!

 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2021-10-10 på info@trosatradgard.se

 

Torsdag 2 dec, kl. 17-19

 

VI FÖRBEREDER JULEN – INNE OCH UTE,

 

Nora trädgård, Vagnhärad 
Dags att förbereda stundande advents- och julhelger med olika växt-arrangemang. Kanske en julkrans till entrédörren eller fönstren. Vintriga stille-ben till verandan eller balkongen. Ta med eget planteringskärl eller botanisera i Britas hyllor. Bara fantasin sätter gränser. Du betalar på plats för växtmaterial och eventuella krukor. Föreningen bjuder på glögg och något gott att tugga på.

 

Anmäl deltagande/samåkning senast 2021-11-26 på info@trosatradgard.se