Aktuellt program

Program för trädgårdsåret 2022

Följ oss även på Facebook/Trosabygdens Trädgårdssällskap


ÅRSMÖTE 

Årsmötet ska, enligt föreningens stadgar, hållas senast den 28 februari. Med anledning av den ökade smittspridningen samt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten har styrelsen beslutat att flytta fram årsmötet till söndagen den 27 mars 2022, kl 14.  Kallelse och handlingar kommer att skickas ut i början av mars. Välkomna!


 
Söndag 13 mars
PELARGONTÄVLINGEN IGEN!   –   Nu är det dags att beställa sticklingar inför årets pelargontävling – för dom som så önskar! Vilken pelargonsort det blir i år vet vi ännu inte, men priset är fortfarande 50 kr per stickling. Meddelande om när och var du kan hämta din beställning skickar vi ut när leverans har skett. Vårda plantorna ömt fram till finaldagen, som äger rum i samband med Trosa skördemarknad i augusti.
Beställning av antal sticklingar senast 2022-03-13 på info@trosatradgard.se 

 

31 mars – 3 april
NORDISKA TRÄDGÅRDAR  –  Information  finns på www.nordiskatradgardar.se

 

April
HÄMTNING AV GÖDSEL  Ola Olsson, Ytterstene gård, Västerljung   –    Denna aktivitet är beroende av vårens ankomst och när markerna är körbara. Du hämtar själv din gödsel – som är gratis – och tar med för ändamålet egna verktyg. Tänk på att gödsel är tungt så anpassa ämbar och påsar därefter. Dag för hämtning bestäms i samråd med lantbrukaren och meddelas på webbsidan någon vecka innan.

 

Lördag 2 april, kl 14
EFTERTANKE OCH MILJÖTÄNK I VARDAGEN  Åke Pettersson, Västerljungs Blommor, Västerljung
Åke pratar miljötänk med oss och vikten av eftertänksamhet i vårt odlande, och hur vi bäst hanterar den goda jorden. Växthusen hålls öppna under dagen så det finns möjlighet att handla. Ta med fikakorg! För mer information se Instagram: vasterljungsblommor.se.
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-03-26på info@trosatradgard.se
 
 
Maj – juni – augusti
ÖPPEN TRÄDGÅRD 2022
Gå på upptäcktsfärd i Sörmländska trädgårdar i sommar. Trädgårdarna är öppna för allmänheten den 7 maj, 6 juni samt 6 augusti, kl 10-17. Några trädgårdar är öppna även andra tider. 
Ytterligare information på www.besokstradgardar.se.
 
 
Lördag 7 maj, kl. 10
VÅRFÄGRING PÅ LÅNESTAHEDEN   –   Kultur- och blomstervandring på Lånestahedens naturskyddsområde tillsammans med kunniga guider. Lånestaheden är ett naturreservat – Natura 2000 – och är ca 30 ha stort. En riktig naturpärla i hjärtat av Vagnhärad. Berggrund av kalksten gör att flera sällsynta växter trivs här. Lånestaheden är också ett av de rikaste fornlämningsområdena i Södermanland. Vi hoppas på vackert vårväder, men kläder efter väder gäller som alltid. Ta med kikare och fikakorg!
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-05-02 på info@trosatradgard.se

 

Lördag 21 maj, kl. 11-13
STICKLINGMARKNAD, Garvaregården, Trosa   –    Under marknaden på Garvaregården får du som medlem möjlighet att sälja egna sticklingar av perenner, grönsaker, m m. Du får själv ta med bord och eventuell annan utrustning du behöver. Vill du inte sälja själv, kan du skänka dina sticklingar till föreningens försäljningsbord. Vi tar tacksamt emot, men vinsten tillfaller då föreningen. 
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-05-14 på info@trosatradgard.se

 

Onsdag 15 juni, kl 18
TRÄDGÅRDSBESÖK  Greger Tidlund, Solberga Åbo, Vagnhärad   –   Greger guidar oss runt i sin trädgård i Solberga, som är en kuperad skogstomt där många terrasseringar skapats. Här finns växthus, mängder av grönsaker, blommor, buskar och udda träd. Ta med fikakorg!
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-06-10 på info@trosatradgard.se

 

Lördag 18 juni, kl. 08-20
TRÄDGÅRDSRESA TILL WIJ TRÄDGÅRDAR, Ockelbo (28 mil, ca 3 tim resa)   –  På bara några år har Lars Krantz skapat en fantastisk trädgårdsoas i en odlingszon (zon 5) som inte är den mest fördelaktiga. Wij trädgårdar i Ockelbo är ett trevligt utflyktsmål med stora odlingar, och många olika typer av trädgårdar. Här finns även hotell, serveringar och butiker. Utflykten kostar 700 kr och i priset ingår buss Trosa-Wij t.o.r, lunch, inträde och guidning.
Begränsat antal deltagare – så först till kvarn! Läs mer om Wij trädgårdar på www.wij.se.
Vi behöver din anmälan senast 2021-05-01 på info@trosatradgard.se. Vi skickar ut betalningsunderlag som ska betalas senast den 15 maj.
 
 
Måndag 2 juli
ROSENS DAG  Idag är det Rosens Dag! Och Rosa har namnsdag. Rosens dag infaller alltid den 2 juli och är en samverkan mellan Svenska Rosensällskapet, Programmet för Odlad Mångfald (POM) och GRO Plantskolor i syfte att öka intresset för och kunskapen om rosor. Ut och spana på rosor och känn den ljuvliga doften!  
Ytterligare info finns på bl.a. www.rosensdag.org och www.svenskros.se

 

Lördag 13 augusti, kl 14
TRÄDGÅRDSBESÖK  Paulina Alesand, Lövsta, Tystberga    –   Vi gör en rundvandring i Paulinas odlingar när hon berättar om sin verksamhet. Här odlas framför allt snittblommor i två stora växthus men även på friland. Ett hållbart odlande och försiktighet med hur jorden brukas är viktigt i verksamheten. Besöket beräknas ta ca 1-1,5 tim, Ta med fikakorg! För mer information se Instagram: paulina.velobloom.
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-08 06  på info@trosatradgard.se

 

Söndag 28 augusti, kl 11-16
FINAL I PELARGONTÄVLINGEN, Garvaregården, Trosa  –    Förhoppningsvis har sticklingarna vi köpte i mars hunnit växa till sig, och alla pelargonfantaster är redo för den spännande finalen. Under Trosa skördemarknad röstar publiken fram den vackraste pelargonen och vinnaren utses. Vi hoppas att alla som köpte sticklingar i våras vill vara med och tävla i finalen. Fina vinster väntar!
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-08 21 på info@trosatradgard.se

 

Torsdag 8 september, kl 14
TROSAS PARKER OCH GRÖNOMRÅDEN  Parkingenjör Maria Johansson, Trosa kommun   –   Maria tar oss med på en vandring bland parker och planteringar i centrala Trosa, och berättar om planeringen av stadens grönytor och hur val av växtmaterial går till. Vandringen beräknas ta 1-1,5 tim så tag på de bekväma skorna! Om vädret tillåter avslutar vi med en fikastund i Punschparken.
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-09-01 på info@trosatradgard.se

 

Söndag 9 oktober, kl 10-12
LOKALT ODLAT  Johanna Blom, Nya Industrivägen, Vagnhärad (bredvid Trosa möbler)   –   Nystartat lokalt företag 2021 som odlar och säljer kryddor, sallat, mikrogrönt samt flera andra lokalt odlade produkter. Johanna berättar om sin verksamhet och hur hydroponisk odling fungerar. För mer information se Facebook/LokalOdlat och www.trosa.lokaltodlat.se
 
Under dagen medverkar även trädgårdsmästare Natalia Nunez, som framför allt odlar snittblommor i sitt företag ’Den goda floran’ i Gnesta. Idag kommer Natalia främst att tala om skadedjur och bekämpning. Se mer på www.dengodafloran.se.
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-10-02 på info@trosatradgard.se

 

November/december – datum meddelas senare
SKAPA EN EGEN JULDEKORATION  Hanna Hofman-Bang, Vackebol, Västerljung   –  Hanna är en mångsidig trädgårdsmästare som konsulterar, ritar och anlägger trädgårdar. Idag åker vi till hennes växthus i Västerljung för att skapa egna juldekorationer efter tycke och smak. Här finns allt material som behövs för vårt pyssel samt även fika. Kläd dig varmt då vi arbetar i växthuset. Kostnad för material och fika är 500 kr, som betalas på plats. För mer information se Instagram: ekobangbang.
Anmäl deltagande/samåkning senast 2022-11-26 på info@trosatradgard.se