Program för trädgårdsåret 2023

Här kan du ladda ned programmet som PDF.

Följ oss även på Facebook/Trosabygdens Trädgårdssällskap

Söndag 19 februari, kl 13-15

ÅRSMÖTE – Stadshotellet, Borgarsalen (1 tr upp i huvudbyggnaden), V Långgatan 19, Trosa

Sedvanliga förhandlingar, val av styrelse, revision samt budget för 2023, m m. Bildvisning från Riksförbundets sommarmöte på Gotland 2022. Därefter bjuds vi på ett dignande kaffebord med Stadshotellets godsaker.

Anmälan senast 2023-02-08 till info@trosatradgard.se

Mars

FUCHSIATÄVLING 

Nu startar vi en Fuchsia-tävling, men med samma format som pelargontävlingen haft i många år. Är du intresserad av en ny sorts blomma? Då är det dags att beställa sticklingar inför årets tävling! Meddelande om när och var du kan hämta din beställning skickar vi ut när leverans är på väg. Final och framröstning av vinnare sker i samband med Trosa skördemarknad i augusti.

Gör din beställning senast 2023-03-01 på info@trosatradgard.se.

Söndag 26 mars, kl 18-20

MEDLEMSKVÄLL 1, Pensionärernas hus, Smäckbrogatan 27, Trosa

Vi testar att införa medlemskvällar, då det ges tillfälle till information om vår verksamhet, fånga upp idéer och förslag från medlemmarna, men framför allt en kväll då vi träffas och pratar odling, fikar och lär känna varandra. Vår ambition är att inbjuda föreläsare vid dessa tillfällen för kortare föredrag om olika ämnen. Närmare information ges via webb-sidan, e-post och Facebook.

April

HÄMTNING AV GÖDSEL  –  Ola Olsson, Ytterstene gård, Västerljung

Denna aktivitet är beroende av vårens ankomst och när markerna är körbara. Du hämtar själv din gödsel – som är gratis – och tar med för ändamålet egna verktyg. Tänk på att gödsel är tungt så anpassa ämbar och påsar därefter. Dag för hämtning meddelas senare.

 

Lördag 15 april, kl 10-13

KURS I YMPNING AV FRUKTTRÄD, Nora Trädgård, Vagnhärad

Idag kör vi en kurs i ympning av äppel/päronträd. Vi kommer att ympa in valt ymp-ris på en grundstam och skapar på så sätt ett eget äppel/päronträd. Ett begränsat antal grundstammar och ymp-ris kommer att kunna köpas på plats, men vill du vara säker på att få det träd du önskar, måste du skaffa en egen ymp. Kostnaden för en grundstam och ymp-ris ligger runt hundralappen. Kursen kostar 200 kr och då ingår planteringskärl, jord, lim och tejp.

Anmälan till kursen senast 2023-04-01 på info@trosatradgard.se.

 

Besöker du trädgårdsmässan i Älvsjö (30 mars-2 april), kan vi rekommendera Blomqvists plantskola från Finland, som kanske har Nordens bästa sortiment på ymp-ris och grundstammar.

Kom ihåg att du som medlem har 60 kr i rabatt på inträdet. Undvik kö – köp biljett på webben!

Onsdag 14 juni, kl 09-18

TRÄDGÅRDSRESA till Julita gård, Julita

Julita gård är en sevärdhet i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren. Gården ägs av Nordiska museet och visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Till det bevarade herrgårdsom-rådet hör också en vidsträckt park med köks- frukt-, humle- och stilträdgårdar. Här växer cirka 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också pelargoner och pioner. Som ett av de första museerna i världen arbetar Nordiska museet med att bevara levande samlingar för eftervärlden. På Julita gård finns bland annat äppelgenbanken, pionsamlingen, humlegenbanken och äldre köksväxter som samlats in från olika delar av Sverige. 

Följ med på resan – precis när pionerna står i blom. Vi åker gemensamt med buss (det är 15 mil och tar ca 2 tim). Efter ankomst sker guidad visning på ca 1,5 timme. Därefter lunch på Julita värdshus. Utflykten kostar 600 kr och i priset ingår buss tor, guidad visning, lunch samt förfrisk-ningar under bussresan. Begränsat antal deltagare – så först till kvarn!

Anmälan senast 2023-06-01 på info@trosatradgard.se.

 

Torsdag 29 juni, kl 17-19

TRÄDGÅRDSBESÖK – Ann och Göran Andersson, Algots väg 9, Vagnhärad

Ann och Göran guidar oss runt i sin villaträdgård som är i det mindre formatet. Här finns många blomsterrabatter, växthus, köksträdgård samt sittplatser på ett flertal ställen i trädgården. Efter avslutad visning bjuds det på fika.

Anmäl deltagande/samåkning senast 2023-06-23 på info@trosatradgard.se.

Torsdag 3 augusti, kl 10-15

RESA TILL BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN, Gustafsborgsvägen 4 (Frescati), Stockholm

Bergianska trädgården är en botanisk trädgård, med stor samling av levande växter från hela världen – ett museum för levande växter. Växterna som visas är noga utvalda, många är ovanliga och ömtåliga. En rundvandring i den fantastiska parken, där årstiden avgör vad som är mest sevärt, är ett måste. Oavsett årstid går rundturen alltid till Japanska dammen, Italienska terrassen och Victoriahuset med jättenäckrosen (som blommar i mitten av augusti).

Innan hemfärd äter vi en lätt lunch i Gamla orangeriet. Resan kostar 400 kr och då ingår buss tor, guidad rundtur samt lunch.

Anmälan om deltagande görs senast 2023-07-10 på info@trosatradgard.se

 

Söndag 20 augusti, kl 18-20

MEDLEMSKVÄLL 2, Pensionärernas hus, Smäckbrogatan 27, Trosa

Vi testar att införa medlemskvällar, då det ges tillfälle till information om vår verksamhet, fånga upp idéer och förslag från medlemmarna, men framför allt en kväll då vi träffas och pratar odling, fikar och lär känna varandra. Vår ambition är att inbjuda föreläsare vid dessa tillfällen för kortare föredrag om olika ämnen. Närmare information ges via webb-sidan, e-post och Facebook.

 

Söndag 27 augusti, kl 10-14

FINAL I FUCHSIATÄVLINGEN, Garvaregården, Trosa

Förhoppningsvis har sticklingarna vi köpte i mars hunnit växa till sig, och att alla fuchsiafantaster är redo för en spännande final. Under Trosa skördemarknad den 27 augusti röstar publiken fram den vackraste blomman och vinnaren utses. Vi hoppas att alla som köpte sticklingar i mars vill delta i finalen. Fina vinster väntar!

Anmäl deltagande senast 2023-08-19 på info@trosatradgard.se.

Söndag 3 september, kl 14-16

TRÄDGÅRDSBESÖK – Mats Eriksson, Nora gård, Jägarhult, Vagnhärad

Idag tar Mats emot oss i sin trädgård i Jägarhult – en gammal torparträdgård med många träd, fuchsior, m fl blommor samt glad hund, misstänksam katt, pratiga hönor, m m.

Anmäl deltagande senast 2023-08-26 på info@trosatradgard.se.

 

Lördag 23 september, kl 10-14

ÄPPLETS DAG, Garvaregården, Trosa

Vill du veta vilka äpplen du har i trädgården? Pomologen kan hjälpa till med sortbestämning! Har du äpplen i överflöd? Vi inbjuder alla, såväl medlemmar som icke medlemmar att skänka del av sin skörd. Packa dina äpplen i kassar och erbjud överflödet till andra. Hur tar man hand om äpplena? Förutom saft, sylt, marmelad, m fl är äppelmust är ett jättegott alternativ. Möjlighet att musta sina äpplen finns denna dag.

Anmäl deltagande senast 2023-09-16 på info@trosatradgard.se.

Torsdag 30 november, kl 17-20

SKAPA EN EGEN JULDEKORATION – Nora trädgård, Vagnhärad

Nu är det återigen dags att förbereda stundande advents- och julhelger med olika växt-arrangemang. Kanske en julkrans till entrédörren eller fönstren. Vintriga stilleben till verandan eller balkongen. Ta med eget planteringskärl eller botanisera i Britas hyllor. Du betalar på plats för växtmaterial och ev krukor. Föreningen bjuder på glögg och något gott att tugga på.

Anmäl deltagande senast 2023-11-24 på info@trosatradgard.se