Utflykt till Sävö naturreservat

2017-06-10 | Tidigare aktivitet

Text och bild: Marianne Cederwall

Vi var ca 15 personer som besökte vår närmaste skärgårdsö, Sävö, under trivsamma former, lördagen den 10 juni. Molnen hängde i luften när vi gav oss iväg från Källviks Brygga, men under vår promenad på ön lättade de och solen sken på både människor, växter och djur.

Bild med båt vid brygga
Promenad på stig

Vi fick en guidad vandring från den norra anläggningsplatsen till Sävö Gård och på vägen hann vi också gå upp på utkiksplatsen till träskulpturen Stella Maris och blicka ut över havet. Intill Sävö Gård finns en gammal och delvis förfallen trädgård. Nuvarande arrendatorer Janne Linder och Karin Gustafsson håller på och tar fram de gamla plantorna och vi blev överraskade av de fina växter som fortfarande finns och trivs. Vad sägs om äkta kastanj, valnötsträd, blåregn (Wisteria) och Magnolia. Det var dessutom inga småplantor utan rejäla träd.

Under vår vandring fick vi också se exempel på hur man fortfarande hamlar träd som man gjort för att få foder till fåren under långa tider. På Sävo har arrendatorn egna får och dessutom kor från Bergs gård som sommarbor på ön.

När vi lyssnat på vår guide, Janne Linder, gick vi på egen hand Sörmlandsleden etapp 53:2 mot vandrarhemmet där vi fikade i solskenet. Sedan blev det ytterligare tid för att strosa i egen takt innan det var dags att återvända till Källviks Brygga. Det blev verkligen en trevlig dag.

Bild med båt vid brygga
Promenad på stig
Liljekonvalj