Svensk Trädgårds Sommarmöte

2017-08-12 | Tidigare aktivitet

Text och bild: Marianne Cederwall

Svensk Trädgårds sommarmöte Sörmland
12-13 augusti 2017

Sommarmötet i Sörmland blev en succé trots det något ostadiga vädret. Skurarna hölls sig borta från oss för det mesta. De vackra färgerna i trädgårdarna kom istället verkligen till sin rätt i det lite grå ljuset. Jag åkte med buss A till Vingåker, vilket var roligt eftersom det ligger lite längre bort från de vägar som jag normalt brukar åka. På det sättet blev också själva resan en upptäcktsfärd som jag uppskattade. Vi fick stifta bekantskap med fyra olika trädgårdar som representerar den stora mångfalden i Sörmlands natur och kultur.

Vi började på Äppelgården i Österåkers socken där vi blev bjudna på magnifikt fikabord med flera sorters bullar och kakor. Växter fanns till försäljning och Äppelgårdens grönsaksland visade en rik skörd trots den torra sommaren. Finurligt och vackert var den uppbyggd runt det egenhändigt byggda orangeriet. Överallt fanns prov på de vackra snickerier som Per Stening skapat.

Efter Äppelgården blev det besök hos Inger Lindahl på Nygård- en typisk sörmländsk herrgård byggd 1850. Här har hon och maken något otippat skapat en italiensk barockträdgård med medelhavsväxter. Mycket smakfullt och njutbart för ögat. T o m poolen som låg vackert inbyggd mellan höga häckar av avenbok såg ut att höra till utan att bryta stilen. Det var skickligt utfört!

Det nyuppförda orangeriet från 2003 smälte också fint in i stilen.

Rosor mjukade upp de strama buxbomskvarteren.

Efter en mycket god lunch med passande nog italiensk pastasallad som avnjöts vid Österåkers kyrka i Vingåkers kommun besökte vi två privata villaträdgårdar med mycket olika innehåll. Det fanns både dammar och många olika sorters liljor och spännande barrträd. Vi fick mycket inspiration i hur man gör för att få till en ombonad trädgård med hjälp av väggar av armeringsjärn. Det hjälper att ha en svetsningskunnig person i hemmet märktes på de vackert utformade spaljéerna.

Detta var ett smakprov av vad som hände på den resan jag var med på. De andra bussarna hade också fina trädgårdsupplevelser både på lördagen och söndagen.