Trädgårdsbesök: Uppmälby Gård i Björnlunda

2017-08-19 | Tidigare aktivitet

Text och bild: Yvonne Wohlin

11 entusiaster trotsade regnet lördagen den 19 augusti och kom med sol till Björnlunda och fick en inspirerande guidning av den 9 ha stora gården.

Harald och Sonja Speer välkomnar oss på gårdsplanen

Harald och Sonja Speer välkomnar oss på gårdsplanen

Inspirerade av 70-talets gröna våg lämnade Harald och Sonja Speer storstaden för ett liv på landet i Björnlunda. Där driver de nu ett jordbruk och grönsaksodlingar helt efter biodynamiska principer d v s utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och med särskilda preparat för att förbättra den biologiska aktiviteten. Man praktiserar självhushållning med självvald enkelhet och kretslopp i balans tillsammans med höns, ankor och får.

Ringblommor avgränsar överallt de olika odlingarna. Kryddträdgården är på tre sidor omgiven av en skyddande granhäck, så att ett mikroklimat bildas, gynnsamt för bl a rosmarin, mynta, salvia och andra kryddor.

I 43 år har Harald och Sonja bott och arbetat på Uppmälby gård idylliskt belägen vid sjön Ålsken i Sörmland. Idag är Harald 86 år och Sonja 83 år och så här års kan dagarna bli långa eftersom man har en fast kundkrets att leverera till liksom flera förskolor. Grönsakerna ska skördas färska och Harald levererar hellre direkt till privatpersoner i Stockholm än driver gårdsbutik, där varorna får ligga och bli av sämre kvalitet. För kvalitet är det på grönsakerna från Uppmälby, där de mest varierande sorter odlas.

Allt ifrån det vanliga potatis, morötter och lök till kålrötter, palsternacka, rättika och många sorters kål. Säden – råg, vete och dinkel mals privat och säljs på gården. Även ull och fårskinn tas om hand och det är svårt att förstå hur paret orkar även om några praktikanter ibland hjälper till.

”Men det är värt uppoffringarna säger de båda. Vi har mått bra alla åren på gården. Vi har fått vara friska och jag känner att vi hjälper jorden på vårt sätt och djuren är aldrig sjuka.”