Höstmys på Nora Trädgård

2017-09-13 | Tidigare aktivitet

Text och bild: Marianne Cederwall

Medan mörkret föll lyssnade vi, en rätt stor skara på ca 20 personer, till Ingrid Schaffer i Noras växthus när hon berättade om de böcker som betytt mycket för hennes trädgårds utveckling under åren. Brita bjöd oss på varm äppelmust kryddad med örtkryddor och kex, vilket gjorde stunden extra njutbar.

Hon började med att berätta om The secret Garden från 1911 och som översatts till svenska 2010. Vi i Trädgårdssällskapet har sett filmen tillsammans för några år sedan. Denna bok handlar om en trädgårds inverkan på en sjuk pojke och hur restaureringen av densamma hjälpte honom bli frisk. Det är nog något som de flesta trädgårdsmänniskor kan skriver under på att trädgården har en helande inverkan på oss.

Efter detta kom i rask följd beskrivningar och delvis uppläsning ur böcker: Lotte Möllers Trädgårdens natur 1992, Marie-Louise Paludans Jord under naglarna och frid i själen 1995, Tovah, Martins Tasha Tudors Trädgård, 1994, Christina Illminges Grön Trädgård året om: Med vintergröna växter och prydnadsgräs, 2009, André Strömqvists Trädgårdsmästarens anteckningar: En odlares framgångar och misslyckanden 2012, Sanna Töringes Trädgårdsvinter, 2010, Drömmen om en trädgård, 2008, Trädgårdens färger, 2006, Köksträdgården, 2009 och slutligen Hannu Sarenströms Rimfrost och trädgårdsdrömmar, 1997, samt Trädgårdsvisioner, 2009.

Efter frågestund och filosofiska samtal om trädgård visade Brita på några vackra höstplanteringar och tipsade oss om att se till att jorden vi använder till dem är genomsläpplig och lucker. Den kan gärna blandas ut med lite sand eller perlit för att bli bättre dränerad då det oftast är fukten som gör att våra växter fryser under vintern.