Ät och odla dig till hälsa

av | 2021-10-17 | Aktuellt, Tidigare aktivitet

Tomatkung, vitlöksexpert, författare, odlare – Åke Truedsson kan ges många epitet – och Ja! han är en väldigt kunnig och trevlig föredragshållare.  Åke, och hans dotter Linda, besökte Trosabygdens Trädgårdssällskap, och den lilla publik som mötte upp fick lyssna till en mycket givande föreläsning. Åke pratade om såväl onyttigheter (rena farligheter), som odling av nyttigheter och vad man kan äta för att må bra. Var medveten om hur köpta grönsaker behandlas med olika gödsel- och bekämpningsmedel och vilken inverkan det har på hälsan. Vilka biverkningar har mina läkemedel på t.ex. njurar, hjärta, lever? Många krämpor kan istället lindras av en nyttigare kost, där egenodlade grönsaker, bär och frukter ingår.

Varför inte ersätta gräsmattan med en matta av smultron (Rödluvan t.ex); Plantera lök som innehåller antioxidant Quercetin, vilket är bra för hjärtat; Odla potatis som är nyttigare och innehåller mindre kolhydrater än både ris och pasta; Ruccola kan odlas hela året – gott och nyttigt; Testa nypon (i alla former), t.ex. malt nyponskal som är bra för dom med atros (lindrar inte atrosen, men väl inflammationen). Detta ska nu testas på såväl den egna, som kattens. Mullbär sänker blodsockret; Havtorn är rena dunderbäret; Aprikoser höjer immunförsvaret.

Framför allt är trädgårdsarbete i sig en källa till glädje och tillfredsställelse, som ger såväl mentala som fysiska hälsoeffekter!